Syksyn paras sienipiiras - Reseptit | HS.fi

Syksyn paras sienipiiras

Juustoinen sienipiirakka muuttuu kätevästi myös italialaistyyppiseksi.

24.8.2017 2:00
Määrä8 hengelle
Valmistusaika120 min

Pohja:

  • 125 g

    maitorahkaa

  • 125 g

    pehmeää voita

  • 3½–4 dl

    (gluteenitonta) kaurajauhoa

  • 1 tl

    leivinjauhetta

  • nokare voita vuokaan

Täyte:

  • 1 l

    tuoreita sieniä

  • 1

    sipuli

  • 1

    purjo

  • oliiviöljyä paistamiseen

  • 150 g

    Västerbotten-juustoa tai emmentalia raastettuna

  • 2 dl

    kermaa

  • 2

    kananmunaa

  • 1 tl

    timjamia

  • 1½ tl

    suolaa

  • ½ tl

    mustapippuria

Sekoita maitorahka ja pehmeä voi keskenään. Sekoita osaan kaurajauhoa leivinjauhe ja lisää rahka-voiseokseen. Kaurajauhojen karkeusaste vaihtelee paljon, joten lisää ensin suurin osa ohjeessa annetusta määrästä ja lisää jauhoja tarvittaessa, kunnes saat napakan piirakkataikinan. Pyri sekoittamaan taikina nopeasti, älä vaivaa. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin 1 tunniksi.

Puhdista ja paloittele sienet. Kuori ja hienonna sipuli. Poista purjosta kuivat lehdet, halkaise purjo ja huuhtele kerrosten välistä. Kuivaa. Pilko valkoinen osa sekä mahdollisimman pitkälti vihreää osaa hyvin ohuiksi puolirenkaiksi.

Kuumenna paistinpannu erittäin kuumaksi. Lisää öljy ja paista sienet kahdessa erässä kovalla lämmöllä, kunnes sienet ovat rapeutuneet ja saaneet kauniin värin. Siirrä kulhoon.

Lisää öljyä ja kuullota sipulia ja purjoa 5 minuuttia. Siirrä sipuliseos sienten joukkoon ja anna jäähtyä. Lisää jäähtyneeseen täytteeseen juusto raasteena, kerma, kananmunat, timjami, suola ja mustapippuri.

Voitele halkaisijaltaan noin 24-senttinen pyöreä piirakkavuoka kevyesti. Kaulitse taikina jauhojen avulla suureksi, pyöreäksi ja ohueksi levyksi ja nosta kaulinta apuna käyttäen piirakkavuokaan. Vuoraa reunat ja leikkaa pois ylimääräinen taikina.

Kaada täyte pohjan päälle. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 35–40 minuuttia, kunnes täyte on kypsä ja pinta kauniin värinen. Anna jäähtyä ja tarjoa hieman lämpimänä tai huoneenlämpöisenä vaikkapa vihreän salaatin kanssa.

Vinkki: Haluatko sienipiirakkaan italialaista vivahdetta? Pilko täytteeseen aurinkokuivattuja tomaatteja purjon sijaan, käytä juustoraasteena mozzarellan ja parmesaanin sekoitusta ja mausta täyte kuivatulla basilikalla. Valitse laktoosittomat maitotuotteet, niin saat piirakasta laktoosittoman ja myös gluteenittoman.

Resepti: Laura Kaapro

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat