Ystävänpäivän éclairit - Reseptit | HS.fi

Ystävänpäivän éclairit

Klassinen ranskalainen leivos éclair pursotetaan tuulihattutaikinasta pitkänmalliseksi pellille. Paiston aikana muodostuva vesihöyry kohottaa taikinan ja kypsään éclairiin jää sisälle reilu kolo täytettäväksi. Ystävänpäivänä éclair saa täytteekseen hapokasta sitruunatahnaa sekä kuohkeaksi vaahdotettua valkosuklaaganachea.

1.2.2018 2:00
Määrä24 kappaletta
Valmistusaika90 min

Éclair-taikina:

  • 3 dl

    vehnäjauhoja

  • 2 rkl

    sokeria

  • 1 tl

    suolaa

  • 2½ dl

    vettä

  • 120 g

    voita

  • 4

    kananmunaa

Vaahdotettu valkosuklaaganache:

  • 250 g

    valkosuklaata

  • 2½ dl

    kuohukermaa

Sitruunatahna:

  • ½ dl

    sitruunamehua

  • ½ dl

    sokeria

  • 1

    kananmuna

  • 30 g

    voita pieninä paloina

Koristeluun:

  • valkosuklaata

  • paahdettuja kookoslastuja

  • syötäviä kukkia

Aloita valmistamalla valkosuklaaganache. Pilko valkosuklaa kulhoon. Kiehauta kerma ja kaada se valkosuklaan päälle. Sekoita tasaiseksi, peitä kelmulla ja laita jääkaappiin jäähtymään, kunnes seos on täysin kylmää.

Vaahdota jäähtynyt ganache käsin tai sähkövatkaimella ke­vyeksi vaahdoksi.

Valmista sitruunatahna. Sekoita kananmuna, sitruunamehu ja sokeri kattilassa. Nosta kattila liedelle ja sekoita vispilällä miedolla lämmöllä, kunnes seos paksuuntuu. (Älä keitä.) Kun seos on paksuuntunut, nosta se heti pois liedeltä ja lisää joukkoon voi pieninä paloina. Sekoita hyvin. Jäähdytä.

Valmista éclair-taikina. Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja suola keskenään kulhossa. Lämmitä vesi ja voi miedolla lämmöllä kattilassa siten, että voi sulaa. Kun voi on sulanut, kiehauta voi-vesiseos. Lisää vehnäjauhoseos ja siirrä kattila hetkeksi pois liedeltä. Sekoita puulastalla voimakkaasti noin minuutin ajan. Siirrä kattila takaisin liedelle ja jatka sekoittamista muutama minuutti tai siihen asti, kunnes taikina irtoaa kattilan reunoista.

Siirrä taikina yleiskoneen kulhoon. Käytä taikinan valmistukseen yleiskoneen lapavatkainta. Lisää kananmunat yksi kerrallaan yleiskoneen käydessä. Anna lisätyn kananmunan sekoittua kunnolla taikinaan ennen uuden kananmunan lisäämistä. Sekoita kunnes taikina on tasaista.

Siirrä taikina pursotinpussiin. Tähtitylla pussin päässä helpottaa pursottamista.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pursota taikinasta tasaisia noin 12–15 senttimetrin pituisia tankoja leivinpaperin päälle. Jätä tankojen väliin muutaman sentin rako, sillä taikina kohoaa uunissa reilusti.

Aseta pelti uuniin ja laske uunin lämpö saman tien 175 asteeseen. Paista éclaireja 175 asteessa noin 45 minuuttia tai siihen asti, kunnes tangot tuntuvat ilmavan keveiltä. Kypsä éclair on sisältä ontto eikä lainkaan taikinamainen. Jäähdytä ritilällä. Éclairit säilyvät täyttämättöminä ilmatiiviisti pakattuina tai ne voi myös pakastaa.

Täytä leivonnaiset. Leikkaa ne halki vaakasuunnassa.

Levitä pohjalle sitruunatahnaa ja pursota tai levitä päälle vaahdotettua valkosuklaaganachea. Aseta kansi päälle.

Paahda kookoslastuja kevyesti kuivalla paistinpannulla siten, että niiden reunat ovat kullanruskeita.

Pilko valkosuklaa pieniksi paloiksi ja sulata sitä varovasti vesihauteessa tai mikrossa välillä sekoittaen. Älä päästä suklaata lämpiämään liikaa.

Levitä suklaata éclairien pinnalle ja ripottele päälle kookoslastuja. Anna leivosten asettua hieman jääkaapissa. Koristele syötävin kukin ennen tarjoilua.

Vinkki: Éclairin eli ranskalaisen tuulihattuleivonnaisen täytteissä vain mielikuvitus on rajana. Nopeasti valmistuvan, mutta silti herkullisen täytteen saat kermavaahdosta, hillosta ja tuoreista marjoista. Éclairista voit tuunata myös ”laskiaispullan” ripottelemalla ennen paistoa päälle mantelilastuja ja täyttämällä éclairit valmiina mantelimassalla ja kermavaahdolla.

Resepti: Kaisa Johansson

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat