Aurinkoinen linssipaistos ja seitsemän sortin kasvikset - Reseptit | HS.fi

Aurinkoinen linssipaistos ja seitsemän sortin kasvikset

Tässä vierasruuaksi kelpaavassa kasvisruuassa on hieman väkertämistä, mutta pääset helpommalla, kun valmistelet ruokaa jo edellispäivänä. Tarjoilupäivänä voit vain paahtaa kasvikset, lämmittää pyreen ja paistoksen, ja koota annokset.

7.3.2019 2:00

4 annosta

valmistusaika 1 h + 4 h

  • 1½ dl

    belugalinssejä

  • 1

    salottisipuli

  • 2

    valkosipulinkynttä

  • 8

    aurinkokuivattua tomaattia

  • 2 rkl

    aurinkokuivattujen tomaattien öljyä

  • 1 rkl

    oliiviöljyä

  • 2 rkl

    tomaattipyreetä

  • ½ dl

    auringonkukansiemeniä

  • 1 dl

    appelsiinimehua

  • 1 tl

    timjamia

  • 1 tl

    sokeria

  • 1 tl

    suolaa

  • ½ tl

    mustapippuria

  Maa-artisokkapyree:

  • 1 kg

    maa-artisokkia

  • 2 rkl

    oliiviöljyä

  • 2–3 dl

    vettä

  • 1 dl

    kaurakermaa

  • 1 tl

    suolaa

  • mustapippuria

  Paahdetut kasvikset:

  • 2

    punasipulia

  • 250 g

    ohuita porkkanoita

  • 1 rkl

    vaahterasiirappia

  • 1 rkl

    oliiviöljyä

  • suolaa, mustapippuria

  • (tuoretta timjamia)

  Pikkelöity kukkakaali:

  • 1 pieni (100 g)

    punajuuri

  • 1½ dl

    punaviinietikkaa

  • 3 rkl

    sokeria

  • 1 rkl

    suolaa

  • ½ (300 g)

    kukkakaalia

Tee ensin pikkelöity kukkakaali. Kuori ja pilko punajuuri. Kiehauta kattilassa yhdessä punaviinietikan, sokerin ja suolan kanssa.

Erottele kukkakaali pieniksi nupuiksi kulhoon. Kaada kuuma pikkelöintiliemi päälle. Peitä kelmulla ja anna tekeytyä jää­kaapissa vähintään 4 tuntia, mieluiten seuraavaan päivään.

Keitä huuhdeltuja belugalinssejä kiehuvassa vedessä noin 15 minuuttia. Valuta.

Tee maa-artisokkapyree. Kuori ja paloittele maa-artisokat. Kuumenna öljy laakeassa kattilassa ja paahda maa-artisokkapaloja kovalla lämmöllä, kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää vettä (veden ei tarvitse peittää paloja) ja kuumenna kiehuvaksi. Peitä kannella ja keitä kypsäksi, noin 10 minuuttia. Kaada tarvittaessa pois hieman ylimääräistä lientä.

Lisää maa-artisokkien joukkoon kaurakerma ja soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Pidä lämpimänä.

Kuori ja suikaloi punasipuli. Raaputa pikkuporkkanat puhtaaksi. Jos osa porkkanoista on paksumpia, halkaise ne pitkittäin puoliksi.

Pyöräytä kasvikset vaahterasiirapissa ja oliiviöljyssä, ja laita kasvikset leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla.

Tee sillä välin belugalinssipaistos. Kuori ja hienonna salottisipuli ja valkosipuli. Pilko aurinkokuivatut tomaatit pieniksi.

Kuumenna aurinkokuivattujen tomaattien öljy ja oliiviöljy pannussa. Kuullota salottisipulia 3 minuuttia, lisää valkosipuli ja kuumenna 1 minuutti.

Lisää keitetyt ja valutetut belugalinssit, tomaattipyree, auringonkukansiemenet, appelsiinimehu, timjami ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja kypsennä, kunnes neste on haihtunut. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.

Kokoa annokset. Annostele lautasille maa-artisokkapyreetä ja linssimuhennosta. Nostele päälle paahdettuja sipuleita ja porkkanoita sekä pikkelöityä kukkakaalia. Viimeistele halutessasi tuoreilla timjaminlehdillä.

Vinkki: Voit tehdä maa-artisokkapyreen ja belugalinssipaistoksen valmiiksi hyvissä ajoin ja lämmittää ne ennen tarjoilua. Pikkelöidyn kukkakaalin voit tehdä jo edellisenä päivänä. Tarjoilupäivänä voit vain paahtaa kasvikset, lämmittää pyreen ja paistoksen, ja koota annokset.

Resepti: Laura Kaapro

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat