Hapanjuuripullat eli ”ulpullat”

Ulpu Niemen kehittämä resepti on noussut suosioon hapanjuurileipureiden keittiöissä.

11.7.2019 2:00

25–30 pullaa

valmistusaika 1 h + juuren herättely 8 h + kohotus 5–7 h

  • 150 g

    voita tai margariinia

  • 5 dl

    maitoa

  • 1

    kananmuna

  • 1½–2 dl

    sokeria

  • 2 tl

    vaniljasokeria

  • 2–3 tl

    kardemummaa

  • 1–2 tl

    suolaa

  • 200–220 g

    leivontavalmista mietoa vehnäjuurta

  • noin 14 dl

    puolikarkeita vehnäjauhoja

Lisäksi:

  • 1

    kananmuna

  • raesokeria

Sulata voi tai margariini kattilassa. Ota pois liedeltä, lisää kylmä maito ja sekoita. Seoksen pitäisi olla lämmintä mutta ei kuumaa.

Sekoita kulhossa kananmuna, sokeri, vaniljasokeri ja kardemumma ja suola.

Lisää joukkoon rasva-maito­seos ja juuri. Sekoita.

Lisää jauhoja ja sekoita kädellä kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoilta. Älä laita liikaa jauhoja, sillä löysemmästä taikinasta tulee pehmeämmät pullat.

Jätä taikina lepäämään muovin tai liinan alle huoneen lämpöön noin kahdeksi tunniksi. Taikina ei välttämättä kohoa tänä aikana paljon, mutta sen rakenne muuttuu pehmeäksi.

Pyöritä taikinasta 25–30 pullaa tai kolme pullapitkoa, ja anna niiden nousta huoneenlämpöä lämpimämmässä paikassa, noin 26–28 asteessa, kolmesta viiteen tuntia. Jos tila on viileämpi, lisää kohotusaikaa.

Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 220-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia eli siihen asti, kunnes pullat ovat kullanruskeita.

Vinkki: Jos leivot juurellasi usein, ja se on vahva mutta maultaan ja tuoksultaan mieto, ruoki se leivontaa edeltävänä iltana suhteella 1-3-3 eli yksi osa juurta, kolme osaa vettä ja kolme osaa jauhoja. Ruokintasuhde voi olla myös 1-5-5 tai enemmänkin, jotta juurelle riittää ruokaa koko yöksi ja se on aamulla parhaassa leivontakunnossa. Ruoki juurta lämpimällä, 27-asteisella vedellä, ja pidä juuri ”pöhisemässä” suunnilleen samassa lämpötilassa. Hyvä vedoton paikka on esimerkiksi tyhjä mikroaaltouuni tai sähköuuni. Jos käytät juurta harvoin, ruoki sitä ensin muutaman kerran ennen leipomista.

Resepti: Ulpu Niemi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat