Sorsaa, punajuurta ja kermakastiketta

Ylikypsäksi uunissa paistettu sorsa on metsästäjän ja ruokaharrastajan syysherkkua.

3.10.2019 2:00

4 annosta

valmistusaika noin 2 h

  • 2

    patavalmista kokonaista sorsaa

  • 2 rkl

    hienoa merisuolaa

  • ½ dl

    rypsiöljyä

  • 2

    sipulia

  • 2

    porkkanaa

  • 3 l

    kuumaa vettä

  • 10

    oksaa timjamia

  • 2

    laakerinlehteä

  • 10

    mustapippuria

Punajuurisalaatti:

  • 1–2

    punajuurta

  • 1–2

    omenaa

  • 1 rkl

    punaviinietikkaa

  • 1 rkl

    sokeria

  • 2 rkl

    rypsiöljyä

  • 1/3 tl

    suolaa

Kermakastike:

  • ½ dl

    konjakkia

  • 5 dl

    sorsien haudelientä

  • 1 rkl

    mustaherukkahyytelöä

  • 20 g

    sinihomejuustoa

  • 1–2 dl

    kuohukermaa

  • suolaa

Hankaa sorsien pintaan suolaa. Kuumenna rypsiöljyä isossa valurautapadassa ja paista sorsien pinnat.

Kuori sipuli ja porkkana. Pilko paloiksi. Lisää ne pataan ja paistele sekoitellen 1–2 minuuttia.

Lisää timjami, laakerinlehti ja pippurit. Kaada päälle kuuma vesi. Varmista, että sorsat menevät uuniin padassa rintapuoli ylöspäin. Peitä foliolla tai kannella. Kypsennä sorsia ensin 140-asteisessa uunissa 45 minuuttia. Käännä sorsat padassa niin, että rintapuolet jäävät alaspäin. Jatka kypsentämistä 45 minuuttia.

Nosta kypsät sorsat pois padasta. Irrota linnusta rinnat ja koivet ja laita hetkesi odottamaan. Siivilöi liemi kastiketta varten.

Tee punajuurisalaatti. Kuori ja leikkaa punajuuri ja omenat ohuiksi tikuiksi. Marinoi ne punaviinietikan, sokerin, rypsiöljyn ja suolan seoksella. Anna salaatin tekeytyä noin 15 minuuttia.

Tee kermakastike. Kuumenna kattila hetki tyhjänä, kaada konjakki kattilaan. Haihduta 10 sekuntia. Kaada sorsien haudeliemi kattilaan.

Keitä lientä kasaan, kunnes jäljellä on noin 2 dl. Lisää joukkoon mustaherukkahyytelö ja sinihomejuusto. Kiehauta ja keitä hetki. Kaada kerma kattilaan ja keitä, kunnes rakenne on paksu ja kastikemainen. Mausta kastike ja halutessasi siivilöi se. Laita kastikkeen joukkoon sorsanrinnat ja -koivet.

Kokoa annos, jossa sorsakastikkeen lisukkeina on metsäsienihirssiä ja punajuurisalaattia.

Vinkki: Sorsia myydään lihakaupoissa ja isojen markettien pakastealtaissa.

Vinkki: Ravintoloissa punajuurta on tarjolla usein yllä olevaan tapaan eli raa’asta punajuuresta tehtynä, pelkällä marinadilla kypsennettynä. Osa ihmisistä saa raa’asta punajuuresta vatsavaivoja, joten herkimpien kannattaa tehdä punajuurisalaatti kypsästä punajuuresta.

Resepti: Kari Aihinen

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat