Mehevä luumupiiras

Luumupiirakan hillomaiseksi kypsynyttä täytettä maustaa kaneli. Tarjoa piirakka hieman lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

3.10.2019 2:00

noin 8 annosta

valmistusaika noin 1 h 20 min

Taikina:

  • 4½ dl

    vehnäjauhoja

  • 3 rkl

    sokeria

  • 150 g

    kylmää voita

  • 2–4 rkl

    kylmää vettä

Täyte:

  • 750 g

    luumuja

  • 2 dl

    hillosokeria

  • 1 tl

    kanelia

  • 2 rkl

    sitruunamehua

  • ½ dl

    maissitärkkelysjauhoja

Päälle:

  • 2–3 rkl

    maitoa

  • sokeria

Sekoita vehnäjauhot ja sokeri kulhossa.

Pilko kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja lisää jauho-sokerikulhoon. Nypi ainekset sormin murumaiseksi.

Lisää kylmää vettä ja sekoita taikina tasaiseksi. Muotoile taikina palloksi ja kiedo kelmuun. Laita taikina vähintään puoleksi tunniksi jääkaappiin.

Huuhdo ja kuivaa luumut. Puolita luumut (leikkaa isot neljään osaan) ja poista kivet.

Sekoita luumujen joukkoon hillosokeri, kaneli, sitruunamehu ja maissitärkkelysjauhot.

Voitele halkaisijaltaan noin 24-senttinen vuoka. Vuoassa olisi hyvä olla noin 4–5 senttimetriä korkeat reunat, sillä kupliva luumutäyte voi muutoin sotkea uunin.

Ota taikinapallosta hieman yli puolet, pyöritä pala vielä vehnäjauhoissa ja kauli se sitten kahden leivinpaperin välissä niin suureksi levyksi, että se riittää vuoan pohjalle ja reunoille. Laita taikina vuokaan, painele osa vuoan reunoille. Pistele pohjaan muutama reikä haarukalla.

Kaada pohjan päälle luumutäyte. Kauli lopusta taikinasta piirakkaan kansi. Nosta taikinalevy luumutäytteen päälle ja nipistele tiukasti reunoista kiinni pohjataikinaan. Tee veitsellä muutama aukko kanteen. Voitele pinta maidolla, ripottele päälle sokeria.

Nosta piirakka 200-asteiseen uuniin, paista noin 45 minuuttia. Täyte kuplii piirakan pintaan sieltä täältä paiston aikana.

Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua, jotta täyte hieman jähmettyy. Tarjoa lämpimänä jäätelön kera.

Resepti: Katja Bäcksbacka

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat