6 annosta
valmistusaika 12–24 h graavaus + 20 min
500 g
lohifileetä fileen keskiosasta
1 rkl
suolaa
1 tl
sokeria
4 rkl
tyrnimarjoja
1
oksa rosmariinia
Pinnalle:
1 rkl
seesaminsiemeniä
1 rkl
sinapinsiemeniä
Paistamiseen:
1 rkl
öljyä
Päälle:
1 dl
parmesaania
1 dl
basilikan lehtiä
■ Leikkaa lohifileen paksusta kohdasta suorakaiteen muotoinen pala (500 g), poista ruodot ja nahka.
■ Ripottele fileelle suolaa, sokeria ja murskattuja tyrnimarjoja. Levitä päälle rosmariininlehtiä. Kääräise tuorekelmuun. Anna graavaantua jääkaapissa 12–24 h.
■ Raaputa mausteseos pois lohifileen pinnalta. Jos haluat tehdä tyrnigraavattua lohta, se on nyt valmista. Mutta jos haluat tehdä tyrnilohipastramia, jatka valmistusta.
■ Sekoita seesamin- ja sinapinsiemenet keskenään lautasella, pyörittele lohifilee siemenissä.
■ Paista lohifilee nopeasti kuumalla paistinpannulla öljytilkassa käännellen, kunnes jokainen sivu on kauniin ruskea. Paistamisen tarkoitus on herättää sinapin- ja seesaminsiementen aromit esille ja ruskistaa pintaa hieman, ei kypsentää fileetä. Varo pannulta poksahtelevia siemeniä.
■ Viipaloi lohifilee noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet tarjoilulautaselle. Raasta päälle parmesaania. Viimeistele basilikan lehdillä.
Jos haluat tehdä tyrnigraavattua lohta, jätä lohen pinta paistamatta.
Resepti: Suvi Rüster