Reseptit    |   Resepti

Sitruunainen mustekala

Tässä ohjeessa mustekalan lonkerot saavat seuraansa italialaiseen tyyliin yrttejä ja sitruunaa. Simppeliä ja hyvää!

4–6 annosta

valmistusaika 20 min + 1 h

noin 1½ kg
puhdistettua, raakaa mustekalaa (pulpo)
3 dl
valkoviiniä
3
valkosipulinkynttä

  Mausteöljy:

1
valkosipulinkynsi
3 rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
¾ dl
oliiviöljyä
2 rkl
sitruunamehua
2 tl
sitruunankuorta raastettuna
1 rkl
pikkukapriksia

  Tarjoiluun:

maalaisleipää
 Leikkaa mustekalasta pää irti. Laita mustekala ja pää kattilaan valkoviinin ja kuorittujen valkosipulien kanssa. Lisää sen verran vettä, että mustekalat peittyvät. Keitä keskilämmöllä, kunnes mustekala on pehmeää (noin 1–1½ h). Pää on ohuempi, joten sille riittää lyhyempi kypsennysaika. Kokeile kypsyyttä veitsellä. Kun terävä kärki painuu vaivattomasti paksuun kohtaan lonkeroa, mustekala on kypsä.

 Poista mustekalan keskellä olevasta reiästä kova, tumma osa pois.

 Leikkaa lonkerot irti. Viipaloi keskiosa ja pää. Anna jäähtyä. Mustekalan voi myös tarjoilla halutessaan heti keittämisen jälkeen lämpimänä.

 Tee mausteöljy. Kuori ja hienonna valkosipuli. Yhdistä se muiden aineiden kanssa.

 Paista mustekalaan nopeasti väri pintaan pannulla öljyssä. Sekoita mausteöljyn kanssa. Tarjoa alkupalana esimerkiksi maalaisleivän kanssa.



Vinkki: Mustekalaa on nykyään melko usein myynnissä isojen markettien kalatiskeillä. Varmimmin ostaminen onnistuu kalakaupoista, Helsingissä mustekalaa myyvät ainakin Tukkutorin kala, Arvo Kokkonen ja Vanhan kauppahallin kalakauppa E. Eriksson.

Resepti: Sanna Kekäläinen


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

      Tilaajille
    2. 2

      Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

    3. 3

      Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

    4. 4

      Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

    5. 5

      Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

      Tilaajille
    2. 2

      Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

    3. 3

      Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

    4. 4

      Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

    5. 5

      Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

      Tilaajille
    2. 2

      HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

      Tilaajille
    3. 3

      ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

      Tilaajille
    4. 4

      Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

      Tilaajille
    5. 5

      Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

    6. Näytä lisää