Reseptit    |   Resepti

Karjalanpiirakat

Herkullinen ohutkuorinen karjalanpiirakka syntyy helposti kotonakin. Tekemisen työläin vaihe on puuron keittäminen.

25–30 kpl

valmistusaika 2 h

Riisipuurotäyte:

2 dl
vettä
2 dl
puuroriisiä
1 l
täysmaitoa
1 tl
suolaa
2 rkl
voita


Kuoritaikina:

2 dl
kylmää vettä
5–5½ dl
hienoja ruisjauhoja
1 tl
suolaa


Voiteluun:

50 g
voita
1 dl
maitoa
 Valmista ensin riisipuurotäyte. Kiehauta kattilassa vesi ja riisi ja anna kiehua, kunnes kaikki vesi on imeytynyt riisiin.

 Lisää maito ja keitä miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia, välillä sekoitellen.

 Lisää suola ja voi ja sekoita hyvin. Anna puuron jäähtyä.

 Puuron jäähtyessä valmista kuoritaikina vaivaamalla vesi, jauhot ja suola tasaiseksi taikinaksi. Rullaa taikinasta pitkä pötkö, kääräise se leivinpaperiin ja laita jääkaappiin lepäämään noin puoleksi tunniksi.

 Ota taikina huoneenlämpöön ja pilko se 25–30 palaan. Paina palat lyttyyn ruisjauhotetulla pöydällä ja peitä ne kelmulla.

 Kaulitse yksi pala kerrallaan ohueksi soikeanmuotoiseksi piirakankuoreksi ruisjauhoja apuna käyttäen. Pinoa kuoret päällekkäin. Muista ripotella kuorien väliin ruisjauhoja, etteivät ne tartu toisiinsa kiinni. Peitä kuoret kelmulla.

 Kun olet kaulinut kaikki kuoret, aloita piirakoiden täyttäminen.

 Pyyhkäise enimmät ruisjauhot pois piirakankuorten pinnasta. Levitä jokaisen kuoren keskelle noin 1 rkl puuroa. Jos rypytät piirakoita yksin, työstä kerrallaan 3–5 piirakkaa.

 Käännä piirakan kuoren sivut kohti keskiosaa ja rypytä ne etusormella painaen tiheiksi poimuiksi. Voit rypyttää joko yhden sivun kerrallaan alhaalta ylöspäin ja kääntää sitten piirakan ja rypyttää toisen puolen samalla tavoin. Toinen tapa on aloittaa molemmat sivut yhtä aikaa keskeltä ylöspäin, kääntää piirakka ja rypyttää toinen puoli samaan tapaan.

 Nosta piirakat leivinpaperin päälle pellille.

 Paista piirakoita kuumassa 250-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskean värisiä. Vaihda uusi leivinpaperi toiselle pellille, sillä kuuma uuni tekee siitä hapertuneen.

 Kiehauta kattilassa voi ja maito. Voitele kuumat piirakat kauttaaltaan voi-maitoseoksella ja kääräise ne voipaperiin.



Vinkki: Jos haluat pakastaa piirakat, älä voitele niitä. Sulata piirakat nopeasti kuumassa uunissa ja voitele vasta sen jälkeen.

Resepti: Kaisa Johansson
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Vanhainkotien asukkailla todettu koronavirustartuntoja Helsingissä

    2. 2

      Netflixin uusi dokumenttisarja on sekopäinen jättihitti, josta puhutaan kaikkialla – Ohjelman suosiota on helppo ymmärtää

      Tilaajille
    3. 3

      Kela varoittaa ruuhkista, tarvitsee tuhat uutta työntekijää hakemusten käsittelyyn – Espanjassa yli 900 kuolemaa vuoro­kaudessa, tartuntojen määrä ohitti Italian

    4. 4

      Suomessa nyt 1615 varmistettua koronavirustartuntaa – HS kerää yhteen reaaliaikaiset tiedot taudin etenemisestä

    5. 5

      Kiinalainen vaihto-opiskelija ällistyi: pesukonetta asentamaan saapunut mies paljastui kokoomuksen kansanedustajaksi – ”Kiinassa tämä olisi mahdotonta”

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Kela varoittaa ruuhkista, tarvitsee tuhat uutta työntekijää hakemusten käsittelyyn – Espanjassa yli 900 kuolemaa vuoro­kaudessa, tartuntojen määrä ohitti Italian

    2. 2

      ”Ero kaikkeen aiemmin sairastamaani tuli selväksi” – Kolme koronaviruksen saanutta kertoo, miten sairaus eteni ja miltä toipuminen tuntui

    3. 3

      Pääministeri Marin nuhteli muun muassa Kelaa siitä, että hallituksen linjauksia ei ole noudatettu: ”Joudumme joka päivä paimentamaan tätä kenttää”

    4. 4

      Perinteikäs tukkuliike avasi ovensa kaikille, kun ravintolamyynti loppui ”kuin seinään” – Toimitusjohtaja ei silti toivo ryntäystä ovista sisään

    5. 5

      HS:n koostamat grafiikat näyttävät, miten pahasti Suomen talous on romahtamassa

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Kela varoittaa ruuhkista, tarvitsee tuhat uutta työntekijää hakemusten käsittelyyn – Espanjassa yli 900 kuolemaa vuoro­kaudessa, tartuntojen määrä ohitti Italian

    2. 2

      ”Alkuvaihe on näyttänyt, että tämä tauti on jotain kummallista” – Lääkäri kertoo podcastissa työstään koronapotilaiden osastolla Helsingissä

    3. 3

      Millainen ruokakauppa on turvallisin, pitääkö pakkaukset puhdistaa ja miten toimia kassa­jonossa? Asiantuntija neuvoo, miten kaupassa­käynti sujuu mahdollisimman hygieenisesti

    4. 4

      Moni sairastaa nyt tietämättään ja levittää virusta – ”Hyvin vaillinaisen tiedon varassa joudutaan taistelemaan”, sanoo Aalto-yliopiston asiantuntija

    5. 5

      Kun koronaepidemia alkoi jyllätä, Helsingin Sanomia alettiin tehdä tavalla, jota ei ole kokeiltu koskaan ennen – Erikoisartikkeli näyttää, miten lehti syntyy poikkeusoloissa

    6. Näytä lisää