Reseptit    |   Resepti

Karjalanpiirakat

Herkulliset ohutkuoriset karjalanpiirakat valmistuvat helposti kotikeittiössäkin.

25–30 kpl

valmistusaika 2 h

Riisipuurotäyte:

2 dl
vettä
2 dl
puuroriisiä
1 l
täysmaitoa
1 tl
suolaa
2 rkl
voita


Kuoritaikina:

2 dl
kylmää vettä
5–5½ dl
hienoja ruisjauhoja
1 tl
suolaa


Voiteluun:

50 g
voita
1 dl
maitoa
 Valmista ensin riisipuurotäyte. Kiehauta kattilassa vesi ja riisi ja anna kiehua, kunnes kaikki vesi on imeytynyt riisiin.

 Lisää maito ja keitä miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia, välillä sekoitellen.

 Lisää suola ja voi ja sekoita hyvin. Anna puuron jäähtyä.

 Puuron jäähtyessä valmista kuoritaikina vaivaamalla vesi, jauhot ja suola tasaiseksi taikinaksi. Rullaa taikinasta pitkä pötkö, kääräise se leivinpaperiin ja laita jääkaappiin lepäämään noin puoleksi tunniksi.

 Ota taikina huoneenlämpöön ja pilko se 25–30 palaan. Paina palat lyttyyn ruisjauhotetulla pöydällä ja peitä ne kelmulla.

 Kaulitse yksi pala kerrallaan ohueksi soikeanmuotoiseksi piirakankuoreksi ruisjauhoja apuna käyttäen. Pinoa kuoret päällekkäin. Muista ripotella kuorien väliin ruisjauhoja, etteivät ne tartu toisiinsa kiinni. Peitä kuoret kelmulla.

 Kun olet kaulinut kaikki kuoret, aloita piirakoiden täyttäminen.

 Pyyhkäise enimmät ruisjauhot pois piirakankuorten pinnasta. Levitä jokaisen kuoren keskelle noin 1 rkl puuroa. Jos rypytät piirakoita yksin, työstä kerrallaan 3–5 piirakkaa.

 Käännä piirakan kuoren sivut kohti keskiosaa ja rypytä ne etusormella painaen tiheiksi poimuiksi. Voit rypyttää joko yhden sivun kerrallaan alhaalta ylöspäin ja kääntää sitten piirakan ja rypyttää toisen puolen samalla tavoin. Toinen tapa on aloittaa molemmat sivut yhtä aikaa keskeltä ylöspäin, kääntää piirakka ja rypyttää toinen puoli samaan tapaan.

 Nosta piirakat leivinpaperin päälle pellille.

 Paista piirakoita kuumassa 250-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskean värisiä. Vaihda uusi leivinpaperi toiselle pellille, sillä kuuma uuni tekee siitä hapertuneen.

 Kiehauta kattilassa voi ja maito. Voitele kuumat piirakat kauttaaltaan voi-maitoseoksella ja kääräise ne voipaperiin.



Vinkki: Jos haluat pakastaa piirakat, älä voitele niitä. Sulata piirakat nopeasti kuumassa uunissa ja voitele vasta sen jälkeen.

Resepti: Kaisa Johansson
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Suomen Kuvalehti: Huolto­varmuus­keskus ei tilannut suoja­varusteita Kiinasta vaan liike­miehen kautta, kaupasta kehkeytyi kiista kahden yrittäjän välille

    2. 2

      Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu toden­näköisesti huhti­kuun 19. päivä – YK ja WHO vastasivat Trumpin kritiikkiin

    3. 3

      Kuutti kömpi kadulle Westendissä ja läpsytteli päin liikennettä – Ohikulkijoiden oiva niksi pelasti poikasen

    4. 4

      Tampereella alkaa materiaalin valmistus 10 miljoonaan hengityssuojaimeen kuukaudessa – joukko suomalaisia yrityksiä käynnistää koronasuojainten massatuotannon Suomessa

    5. 5

      Sairaalahoidossa 239 ihmistä Suomessa, yhteensä 40 kuollutta – HS kertoo reaaliaikaiset tiedot koronaviruksen etenemisestä

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu toden­näköisesti huhti­kuun 19. päivä – YK ja WHO vastasivat Trumpin kritiikkiin

    2. 2

      Uudenmaan eristys vuotaa ja vie poliisin työvoimaa – hallitus joutuu pian tekemään vaikean päätöksen sen jatkosta

    3. 3

      Sairaalahoidossa 239 ihmistä Suomessa, yhteensä 40 kuollutta – HS kertoo reaaliaikaiset tiedot koronaviruksen etenemisestä

    4. 4

      Trump hyökkäsi WHO:ta vastaan ja uhkasi jäädyttää terveysjärjestön rahoituksen

    5. 5

      Kuutti kömpi kadulle Westendissä ja läpsytteli päin liikennettä – Ohikulkijoiden oiva niksi pelasti poikasen

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu toden­näköisesti huhti­kuun 19. päivä – YK ja WHO vastasivat Trumpin kritiikkiin

    2. 2

      Suomalaiset ovat vähentäneet kontaktejaan niin paljon, että THL:n mukaan Suomi voi muuttaa koronastrategiaa

    3. 3

      Keväällä 1918 espanjantautiin kuoli varakas newyorkilainen Frederick Trump – Ihmiskunnan pahin tappaja­virus katosi vuosi­kymmeniksi, kunnes se herätettiin henkiin ikiroudasta

      Tilaajille
    4. 4

      Koronavirus paljasti, millaisia valtiot pohjimmiltaan ovat – Suomi näyttäytyy erikoistapauksena muiden joukossa

    5. 5

      Miksi koronakriisi on kärjistynyt juuri Italiassa ja Espanjassa? Yhdeksi selitykseksi on annettu ”Game Zero”

    6. Näytä lisää