Reseptit    |   Resepti

Ruisleipä

Rukiista syntyy herkullinen limppu. Juuren valmistuminen vie lähes viikon, mutta aktiivista aikaa sen tekemiseen kuluu vain kymmenisen minuuttia päivässä.

2 leipää

valmistusaika noin 24 h + juuren valmistus noin 1 viikko

Ruisjuuri:

5 dl
luomulaatuisia täysjyväruisjauhoja
5 dl
vettä


Ruisraski eli esitaikina:

4½ dl
kädenlämpöistä vettä
4½ dl
ruisjauhoja
noin ½ dl
aktiivista ruisjuurta


Ruisleipätaikina:

edellisenä päivänä valmistettu raski
½ dl
kädenlämpöistä vettä
7 dl
ruisjauhoja
1½–2 tl
suolaa
(15 g
tuorehiivaa)


Lisäksi:

3 dl
vettä paistamista varten
Valmista ensin ruisjuuri. Juuren valmistaminen kestää noin viikon verran, aktiivista aikaa päivittäin kuluu kymmenisen minuuttia. Luomulaatuiset jauhot toimivat juurileivonnassa parhaiten, sillä ne sisältävät enemmän juurileivonnassa tarvittavia mineraaleja ja luontaisia hiivaitiöitä kuin tavalliset jauhot.

 Ensimmäisenä päivänä sekoita puhtaassa litran vetoisessa lasipurkissa tai kulhossa 1 desilitra luomujauhoja ja 1 desilitra haaleaa vettä. Sulje astia kevyesti tai peitä se muovikelmulla ja jätä huoneenlämpöön.

 Toisena ja kolmantena päivänä lisää purkkiin puoli desilitraa luomujauhoja sekä puoli desilitraa haaleaa vettä. Jätä huoneenlämpöön.

 Neljäntenä päivänä seoksen pitäisi kuplia kevyesti. Seoksessa alkaa olla jo sen verran mikro-organismeja, että sitä voi vahvistaa suuremmalla määrällä jauhoja ja vettä. Jätä puolisen desilitraa kuplivasta seoksesta purkkiin (heitä loput pois) ja sekoita siihen 1 desilitra haaleaa vettä sekä 1 desilitra luomujauhoja ja jätä huoneenlämpöön. Osa kuplivasta seoksesta heitetään pois, ettei juuren määrä kasva kohtuuttomasti. Toisaalta juuri tarvitsee volyymiä, liian pienellä määrällä se lähtee käymään huonommin.

 Toista sama vielä viidentenä ja kuudentena päivänä.

 Kuudentena päivänä seoksen pitäisi olla raikkaan tuoksuista ja kuplia selvästi. Juuri on nyt valmista käytettäväksi.

 Valmista ruisraski eli esitaikina. Sekoita raskin ainekset keskenään illalla kulhossa. Peitä muovikelmulla ja jätä huoneenlämpöön odottamaan seuraavaan päivään.

 Tee taikina. Lisää raskin joukkoon vesi, ruisjauhot ja suola. Mikäli olet epävarma ruisjuuresi toimivuudesta, voit lisätä taikinaan hiivaa. Vaivaa taikinaa hyvin kymmenisen minuuttia. Taikina saa olla pehmeää, lisää tarvittaessa hieman vettä.

 Anna taikinan levätä peitettynä kulhossa tunnin verran.

 Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta kaksi pyöreää taikinapalloa.

 Pyöräytä pallot jauhoissa ja nosta ne pellille leivinpaperin päälle kohoamaan. Peitä liinalla.

 Leivät ovat valmiita paistettaviksi, kun niiden pinta on kauniisti repeillyt. Hiivan kanssa tehty taikina kohoaa noin tunnissa. Juurella leivottu taikina tarvitsee 2–3 tuntia.

 Lämmitä uuni 250-asteiseksi ja aseta uunin pohjalle uuniastia, jossa on noin 3 dl vettä. Laita pelti uuniin ja laske uunin lämpö 220 asteeseen. Paista leipiä 45–55 minuuttia.

Resepti: Kaisa Johansson
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Tukholman kenttäsairaala otetaan nyt käyttöön, kuolleita 333 – Miksi Ruotsi suhtautuu kuolinlukujen jyrkkään nousuun niin rauhallisesti?

    2. 2

      Vanhainkotien asukkailla todettu koronavirustartuntoja Helsingissä

    3. 3

      Kela varoittaa ruuhkista, tarvitsee tuhat uutta työntekijää hakemusten käsittelyyn – Espanjassa yli 900 kuolemaa vuoro­kaudessa, tartuntojen määrä ohitti Italian

    4. 4

      Suomessa nyt 1615 varmistettua koronavirustartuntaa – HS kerää yhteen reaaliaikaiset tiedot taudin etenemisestä

    5. 5

      Kiinalainen vaihto-opiskelija ällistyi: pesukonetta asentamaan saapunut mies paljastui kokoomuksen kansanedustajaksi – ”Kiinassa tämä olisi mahdotonta”

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Kela varoittaa ruuhkista, tarvitsee tuhat uutta työntekijää hakemusten käsittelyyn – Espanjassa yli 900 kuolemaa vuoro­kaudessa, tartuntojen määrä ohitti Italian

    2. 2

      ”Ero kaikkeen aiemmin sairastamaani tuli selväksi” – Kolme koronaviruksen saanutta kertoo, miten sairaus eteni ja miltä toipuminen tuntui

    3. 3

      Pääministeri Marin nuhteli muun muassa Kelaa siitä, että hallituksen linjauksia ei ole noudatettu: ”Joudumme joka päivä paimentamaan tätä kenttää”

    4. 4

      Perinteikäs tukkuliike avasi ovensa kaikille, kun ravintolamyynti loppui ”kuin seinään” – Toimitusjohtaja ei silti toivo ryntäystä ovista sisään

    5. 5

      HS:n koostamat grafiikat näyttävät, miten pahasti Suomen talous on romahtamassa

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Kela varoittaa ruuhkista, tarvitsee tuhat uutta työntekijää hakemusten käsittelyyn – Espanjassa yli 900 kuolemaa vuoro­kaudessa, tartuntojen määrä ohitti Italian

    2. 2

      ”Alkuvaihe on näyttänyt, että tämä tauti on jotain kummallista” – Lääkäri kertoo podcastissa työstään koronapotilaiden osastolla Helsingissä

    3. 3

      Millainen ruokakauppa on turvallisin, pitääkö pakkaukset puhdistaa ja miten toimia kassa­jonossa? Asiantuntija neuvoo, miten kaupassa­käynti sujuu mahdollisimman hygieenisesti

    4. 4

      Moni sairastaa nyt tietämättään ja levittää virusta – ”Hyvin vaillinaisen tiedon varassa joudutaan taistelemaan”, sanoo Aalto-yliopiston asiantuntija

    5. 5

      Kun koronaepidemia alkoi jyllätä, Helsingin Sanomia alettiin tehdä tavalla, jota ei ole kokeiltu koskaan ennen – Erikoisartikkeli näyttää, miten lehti syntyy poikkeusoloissa

    6. Näytä lisää