Reseptit    |   Resepti

Gluteenittomat dumplingit

Ihastuttavat pikkuiset taikinanyytit dumplingit voi tehdä myös gluteenittomina. Täytä kuoret mehevän maukkaalla hoisin-ankalla, limettisiialla tai suolaisen tulisella vegetäytteellä. Varmista, että kaikki käyttämäsi täytteiden ainekset ja maustekastikkeet ovat gluteenittomia!

noin 30 taikinakuorta

valmistusaika 15 min + taikinan tekeytyminen 30 min

Taikina:

1½ dl
kikhernejauhoja
1½ dl
riisijauhoja
1½ dl
tapiokatärkkelystä
¼ tl
suolaa
1 tl
ksantaania
noin 1¾ dl
lämmintä vettä
 Mittaa kulhoon kikhernejauhot, riisijauhot, tapiokatärkkelys, suola ja ksantaani. Lisää ensin taikinan joukkoon 1½ dl kädenlämpöistä vettä ja vaivaa taikinakoukulla tasaiseksi. Lisää vettä tarvittaessa, kunnes taikinasta muodostuu sileä tasainen pallo. Anna taikinan levätä puolisen tuntia huoneenlämmössä leivinliinan alla.

 Kauli taikina jauhotetulla pöydällä mahdollisimman ohueksi levyksi. Ota taikinasta juomalasilla pyöreitä dump­ling-kuoria. Täytä kuoret ha­luamallasi täytteellä. Kastele kuorien reunoja kevyesti vedellä kostutetuin sormin. Rutista reunat kiinni nyytiksi.

 Keitä dumplingit muutamassa erässä suolalla maustetussa vedessä noin 5 minuuttia, kunnes dumplingit nousevat veden pinnalle. Paista halutessasi kypsät dumplingit öljytilkassa paistinpannulla, kunnes ne ovat pinnalta kauniin ruskeita ja rapeita. Dippaile dumplingit haluamaasi kastikkeeseen.

Vegetäyte:

150 g
pinaattia, paksoita tai kiinankaalia
100 g
siitakesieniä
1
porkkana
1
salottisipulia
1
valkosipulinkynsi
½
chili
½ dl
suolapähkinää rouhittuna
1 rkl
öljyä
1 tl
viinietikkaa
1 tl
seesaminsiemenöljyä
¼ tl
suolaa
¼ tl
sokeria

  Lisäksi:

25
dumpling-kuorta
 Huuhtele pinaatti ja leikkaa suikaleiksi. Huuhtaise sienet lävikössä ja leikkaa paloiksi. Kuori ja raasta porkkana. Kuori ja hienonna salottisipuli ja valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenkota, hienonna malto. Rouhi pähkinät.

 Kuumenna öljy pannulla. Lisää porkkanaraaste, sipuli, valkosipuli ja sienet. Paista 2 minuuttia.

 Lisää pinaatit, chili ja pähkinät. Mausta viinietikalla, seesamiöljyllä, suolalla ja sokerilla. Paista sekoitellen 3–5 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Anna jäähtyä. Nosta 1 rkl täytettä dumpling-kuorien päälle. Nipistä nyytiksi ja kypsennä yllä olevan ohjeen mukaan.

Hoisin-ankkatäyte:

1 (noin 300 g)
ankan rintafilee
½ tl
suolaa
1 dl
korianteria hienonnettuna
½
chili
1
valkosipulinkynsi
3–4 rkl
gluteenitonta hoisinkastiketta
1 rkl
riisiviinietikkaa

  Lisäksi:

20–25
dumpling-kuorta
 Ota ankan rintafilee huoneenlämpöön puolta tuntia ennen kypsentämistä. Leikkaa rintafileen nahkapuolelle viillot terävällä veitsellä. Kuumenna uuni 180-asteeseen.

 Nosta rintafilee kylmälle paistinpannulle nahkapuoli pannua vasten. Kuumenna pannu kuumaksi. Ruskista rintafileetä nahkapuolelta noin 3 minuuttia, kunnes nahka on kauniin kullanruskea ja rapea.

 Käännä filee ja ruskista pari minuuttia myös toiselta puolelta.

 Nosta rintafilee uunivuokaan. Ripottele päälle suolaa. Pistä paistolämpömittari rintafileeseen. Kypsennä 180-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes lihan sisälämpötila on noin 58 astetta. Kääräise ankkafilee folioon ja anna vetäytyä 5–10 minuuttia.

 Hienonna korianteri. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenkota, hienonna malto. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi.

 Leikkaa ankan rintafilee pieniksi kuutioiksi ja nosta kulhoon.

 Sekoita joukkoon hoisinkastike, riisiviinietikka, korianteri, chili ja valkosipuli.

 Nosta ruokalusikallinen täytettä taikinakuorille. Kypsennä yllä olevan ohjeen mukaan.


Siikatäyte:

300 g
siikafileetä
½ tl
suolaa
½ tl
sokeria
1
limetin mehu ja raastettu kuori
2 rkl
gluteenitonta soijakastiketta (tai ponzu-soijaa, jos ei tarvitse olla täysin gluteeniton)
1–2 rkl
srirachaa
1
kevätsipuli hienonnettuna
1 dl
korianteria hienonnettuna

  Lisäksi:

25
dumpling-kuorta
hienonnettua korianteria ja chiliä


 Poista kalasta nahka ja ruodot, leikkaa filee kuutioiksi kulhoon. Sekoita joukkoon suola ja sokeri.

 Pese limetti, kuivaa ja raasta kuori ja purista mehu. Sekoita kalan joukkoon limettimehu- ja kuoriraaste, ponzu-soija ja sriracha. Hienonna joukkoon kevätsipuli ja korianteri.

 Nostele 1 rkl täytettä kuorille ja kääräise nyytiksi. Kypsennä yllä olevan ohjeen mukaan.

Resepti: Suvi Rüster


Oikaisu 5.3.2020 klo 14.03: Ankkatäytteen reseptiin on lisätty puuttuvat työvaiheet.



Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Koronavirus paljasti, millaisia valtiot pohjimmiltaan ovat – Suomi näyttäytyy erikoistapauksena muiden joukossa

    2. 2

      Voisiko koronaepidemia olla ohi jo kesällä? Lämpötila voi vaikuttaa ratkaisevasti ihmisten käyttäytymiseen – ja viruksen toimintaan

    3. 3

      Britannian Boris Johnson sairaalaan korona­viruksen vuoksi, tiedottajan mukaan kyseessä varo­toimenpide

    4. 4

      Miksi koronakriisi on kärjistynyt juuri Italiassa ja Espanjassa? Yhdeksi selitykseksi on annettu ”Game Zero”

    5. 5

      Sairaalahoidossa 209 ihmistä Suomessa – HS kertoo reaaliaikaiset tiedot koronaviruksen etenemisestä

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Suomalaiset ovat vähentäneet kontaktejaan niin paljon, että THL:n mukaan Suomi voi muuttaa koronastrategiaa

    2. 2

      Britannian Boris Johnson sairaalaan korona­viruksen vuoksi, tiedottajan mukaan kyseessä varo­toimenpide

    3. 3

      Miksi koronakriisi on kärjistynyt juuri Italiassa ja Espanjassa? Yhdeksi selitykseksi on annettu ”Game Zero”

    4. 4

      Ruotsin hallitus esittää nyt poikkeus­valtuuksia: korkea kuolleisuus pakottaa täyskäännökseen

    5. 5

      Alexander Stubb on nimitetty EU-yliopistoon Firenzeen johtajaksi ja professoriksi – ja nyt hän haluaa puhua empatiasta

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Britannian Boris Johnson sairaalaan korona­viruksen vuoksi, tiedottajan mukaan kyseessä varo­toimenpide

    2. 2

      Suomalaiset ovat vähentäneet kontaktejaan niin paljon, että THL:n mukaan Suomi voi muuttaa koronastrategiaa

    3. 3

      Keväällä 1918 espanjantautiin kuoli varakas newyorkilainen Frederick Trump – Ihmiskunnan pahin tappaja­virus katosi vuosi­kymmeniksi, kunnes se herätettiin henkiin ikiroudasta

      Tilaajille
    4. 4

      Outo ilmiö on hämmentänyt viikkojen ajan Munkkivuoressa: Joku käy asettelemassa ruokia ja annoksia siististi puistonpenkille

    5. 5

      ”Ero kaikkeen aiemmin sairastamaani tuli selväksi” – Kolme koronaviruksen saanutta kertoo, miten sairaus eteni ja miltä toipuminen tuntui

    6. Näytä lisää