Bolognesevuoka

Jos lihan maltillinen vähentäminen tuntuu hyvältä ajatukselta, kokeile tätä jauheliha-pastavuokaa. Bolognese-vuokaan tarvitaan vain tavallinen paketti jauhelihaa, mutta vuoallisesta riittää kahdeksalle syöjälle.

29.10.2020 2:00

8 annosta

valmistusaika 30 min + 20 min kypsentäminen

  • 1

    sipuli

  • 2

    valkosipulinkynttä

  • 3–4 (400 g)

    porkkanaa

  • pala (150 g)

    juuriselleriä

  • 1 pkt (400 g)

    jauhelihaa (rasvaa 10 %) tai 1 pkt (270–280 g) kasvisjauhista

  • 500 g

    täysjyväpastaa (esimerkiksi cappelli)

  • 2 tl

    kuivattua oreganoa

  • 2 tl

    kuivattua basilikaa

  • 1½ tl

    suolaa

  • ½ tl

    rosmariinia

  • ½ tl

    mustapippuria

  • ½ tl

    sokeria

  • 2 rkl

    tomaattipyreetä

  • 2 prk (à 400 g)

    tomaattimurskaa

  • 7–8 dl

    vettä

  • 150 g

    parmesaanijuustoa

  Vuokaan:

  • 2 rkl

    öljyä

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta porkkanat ja selleri hienoksi raasteeksi. (Jos omistat monitoimikoneen, raastaminen käy helpoiten sen avulla.)

Paista jauheliha omassa rasvassaan isossa paistokasarissa (vetoisuus noin 3 l). Jos käytät kasvisjauhista, paista se tilkassa öljyä. Lisää joukkoon sipulit ja anna niiden kuullottua. (Jos et omista isoa paistokasaria, voit paistaa jauhelihan ja sipulit ensin pannulla, kumota ne viiden litran kattilaan ja jatkaa kypsennystä siinä.)

Lisää porkkana- ja selleriraaste, pasta ja mausteet. Pyöräytä sekaisin. Kaada päälle tomaattimurskat, huuhdo tölkit vedellä ja kaada joukkoon.

Kuumenna kiehuvaksi ja anna seoksen hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes pasta on napakan kypsää ja imaissut suurimman osan nesteestä. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Voitele iso lasagnevuoka (vetoisuus vähintään 4 l) öljyllä. Kaada pastaseos vuokaan. Ripottele päälle juusto ja kauho pastaa hieman, jotta juusto sekoittuu kevyesti sen joukkoon.

Kuorruta pastaa 225-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

Resepti: Emilia Kolari

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat