Borssikeitto

Borssikeitto saa savun makua jo pienestä määrästä palvikinkkua. Kinkun voi halutessaan vaihtaa kylmäsavutofuun ja smetanan kaurapohjaiseen ranskankermaan, jolloin keitosta saa vegaanisen.

29.10.2020 2:00

8 annosta

valmistusaika: 20 min + 45 min hauduttaminen

  • 1 kg

    punajuuria

  • 1 kg

    valkokaalia

  • 1

    sipuli

  • (1–2 valkosipulinkynttä)

  • ½ dl

    öljyä

  • 1½ l

    vettä

  • 2

    kasvis- tai lihaliemikuutiota

  • 3

    laakerinlehteä

  • 1 tl

    timjamia

  • 1 tl

    rosmariinia

  • ¾ tl

    mustapippuria

  • 300 g

    saunapalvikinkkua tai kylmäsavutofua

  • 3 rkl

    punaviinietikkaa

  • 1 tl

    sokeria

  • (½–1 tl suolaa)

  Lisäksi:

  • smetanaa tai kaurapohjaista ranskankermaa

Kuori punajuuret. Raasta ne karkeaksi raasteeksi. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi erimerkiksi terävällä juustohöylällä. (Voit myös raastaa tai suikaloida punajuuret ja kaalin monitoimikoneella.) Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.

Kuullota kasvikset öljyssä ison kattilan pohjalla. Lisää vesi, liemikuutiot, laakerinlehdet, yrtit ja pippuri.

Kuumenna kiehuvaksi ja anna keiton kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin puoli tuntia. Tarkista nesteen määrä: sitä irtoaa kypsentämisen aikana kasviksista, mutta jos keitto on patamainen, lisää tarvittaessa vettä.

Leikkaa kinkku tai tofu suikaleiksi ja lisää keittoon. Mausta etikalla ja sokerilla. Anna keiton hautua vielä 15 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa smetanan tai kauraranskankerman kanssa.

Resepti: Emilia Kolari

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat