4 annosta
valmistusaika 45 min + tekeytyminen 12–24 h
Esitaikina:
2 dl
täysmaitoa
20 g
tuorehiivaa (vajaa ½ palaa)
2 dl
tattarijauhoja
Taikina:
½ dl
kirkastettua voita + ½ dl paistamiseen
1½ dl
lagerolutta
1¼ dl
vehnäjauhoja
2
kananmunaa
½ tl
suolaa
Lisäksi:
2
punasipulia
150 g
smetanaa
2 dl
mätiä
■ Tee esitaikina. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva maitoon kannellisessa kulhossa, jossa on taikinalle kohoamisvaraa. Sekoita tattarijauhot joukkoon. Peitä kulho ja laita jääkaappiin vähintään 12 tunniksi. Voit nopeuttaa valmistusta antamalla esitaikinan käydä huoneenlämmössä muutaman tunnin ajan.
■ Tee kirkastettu voi. Sulata 150 grammaa voita kattilassa miedolla lämmöllä. Kuori vaahto.
■ Anna voin jäähtyä lisukkeiden valmistelemisen ajan. Kun voin vaalea hera on laskeutunut kattilan pohjalle, kaada pinnalle jäänyt kirkas rasva varovasti eri astiaan. Heran voit käyttää esimerkiksi leivonnassa.
■ Valmistele lisukkeet. Kuori ja kuutioi sipulit. Huuhtele sipuli kylmällä vedellä ja kuivaa se talouspaperin päällä. Näin sipulista ei tule kitkerää. Vatkaa smetana kuohkeaksi.
■ Sekoita esitaikinaan ensin olut ja sitten jauhot. Lisää ½ dl kirkastettua voita. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset taikinaan. Mausta suolalla. Vaahdota valkuaiset puhtaassa kulhossa kevyeksi vaahdoksi ja kääntele vaahto varovasti taikinaan.
■ Kuumenna blinipannu keskilämmöllä. Paista blinit kirkastetussa voissa, noin 3 minuuttia per puoli. Käännä blini, kun sen reunat ovat kypsät ja keskusta miltei hyytynyt.
■ Tarjoa blinit vatkatun smetanan, hienonnetun sipulin ja mädin kera.
Resepti: Jouni Toivanen
Resepti on ilmestynyt aiemmin Glorian ruoka & viini -lehdessä.