Reseptit    |   Resepti

Made-sahramikeitto

Talvikauden mahtavimmasta kalasta, mateesta, keitetään hienostuneen aromikas soppa, jossa maistuvat sahrami, appelsiininkuori ja fenkoli.

4 annosta

valmistusaika 60 min

Kalaliemi:

1 (noin 1 ½ kg)
made (nyljetty, sisälmykset ja kidukset poistettu)
1½ l
vettä
½
keltasipuli
2
tillin oksaa
½ tl
valkopippuria
1
laakerinlehti
2 tl
karkeaa merisuolaa

  Keittoon:

500 g
perunoita
2
porkkanaa
1
pieni fenkoli
2 dl
kuivaa valkoviiniä
1 ps (0,5 g)
sahramia
1 tl
luomuappelsiinin raastettua kuorta
2 dl
kuohukermaa
(ravunpyrstöjä)
1 dl
hienonnettua tilliä
 Huuhtele made kylmällä vedellä ja nosta isoon kattilaan. Kaada päälle kylmä vesi.

 Kuori sipuli ja leikkaa lohkoiksi. Mittaa kaikki liemen ainekset kattilaan. Kiehauta ja keitä 20 minuuttia miedolla lämmöllä niin, että seos hiljalleen porisee. Kuori pinnalle muodostuva vaahto reikäkauhalla pois.

 Sillä aikaa, kun liemi kiehuu, kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Halkaise ja huuhtele fenkoli, leikkaa pieniksi paloiksi.

 Nosta made liemestä leikkuulaudan päälle. Siivilöi liemi ja kaada takaisin puhdistettuun kattilaan. Irrota mateen liha ruodoista.

 Mittaa kalaliemen joukkoon valkoviini. Lisää kasvikset. Keitä keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes porkkanat ja perunat tuntuvat kypsiltä.

 Lisää sahrami, appelsiinin raastettu kuori ja kuohukerma. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää tilli ja ruodottomat madepalat sekä halutessasi ravunpyrstöt. Nosta kattila liedeltä ja peitä kannella. Anna tekeytyä viitisen minuuttia ennen tarjoilua.

Resepti: Suvi Rüster

Hae reseptiä

Kommentit

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää