Reseptit    |   Resepti

Sitruuna-marenki-jäätelöpiirakka

Sitruuna-marenkipiirakka saa uuden sävyn, kun mukaan lisätään jäätelöä.

6–8 palaa

valmistusaika noin 2 h + vähintään 4 h tekeytymiseen

Pohja:

1 pkt (350–400 g)
makeaa piirakka- tai murotaikinaa (pakaste)

  Täyte:

noin 2 dl
lemon curd -sitruunatahnaa
1 l
vanilja- tai sitruunajäätelöä

  Marenki:

3
kananmunanvalkuaista
2 1/3
dl sokeria
 Aloita piirakan valmistaminen pohjasta. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan.

 Ota esiin halkaisijaltaan 20–24 cm:n piirakkavuoka. Kaulitse piirakkataikina noin 3 mm:n paksuiseksi, vuokaa hieman suuremmaksi ympyräksi.

 Nosta taikina varovasti vuokaan ja asettele se tiiviisti vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla, tämä estää taikinan kupruilemisen paiston aikana. Leikkaa ylimääräinen taikina vuoan reunoilta terävällä veitsellä ja nosta vuoka jääkaappiin noin puoleksi tunniksi, jotta taikina kylmenee. (Ylimääräisestä taikinasta voit paistaa vaikkapa keksejä, jotka voit piilottaa piirakan täytteeseen.)

 Kun taikina on kylmää, levitä sen päälle leivinpaperi. Helpoiten leivinpaperin levitys käy, kun leikkaat sen suurin piirtein vuoan kokoiseksi ja rutistelet ensin mytyksi ja avaat sen jälkeen auki. Kaada leivinpaperin päälle kuivaa riisiä tai kuivia herneitä painoksi. Aseta vuoka 200-asteiseen uuniin ja paista ensiksi noin 10–15 minuuttia, kunnes reunat vaikuttavat asettuneen. Poista leivinpaperi ja sille asetettu paino ja paista pohjaa vielä noin 8–10 minuuttia, kunnes se on kauniin vaalean kullanruskea. Anna pohjan jäähtyä hyvin.

 Kun pohja on jäähtynyt, voit aloittaa piirakan täyttämisen. Mikäli paistoit piirakan irtopohjavuoassa, täytä se vuoassa. Muutoin nosta piirakkapohja lautaselle tai vadille.

 Levitä ensiksi reilu kerros sitruunatahnaa piirakkapohjalle.

 Pehmennä jäätelöä hivenen kulhossa, jotta siitä tulee helpommin käsiteltävää ja lisää joukkoon loppu sitruunatahna raidoiksi. Nostele jäätelö piirakkapohjan päälle ripeästi, peitä kelmulla ja aseta pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi tai yön yli.

 Ennen tarjoilua on aika valmistaa marenki. Laita valkuaiset ja sokeri lasi- tai metallikulhoon. Aseta kulho vesihauteeseen (kiehauta kattilassa vettä sen verran, ettei kulhon pohja kosketa vettä, ja jätä vesi pienelle lämmölle porisemaan).

 Sekoita valkuais-sokeriseosta rauhallisesti vispilällä, kunnes sokeri on sulanut. Tämä vie noin 5 minuuttia. Jos sinulla on käytössäsi lämpömittari, seoksen tulisi olla 80-asteista.

 Kun sokeri on sulanut, siirrä kulho pois vesihauteesta. Varo, ettei joukkoon pääse vettä.

 Vatkaa marenkia joko sähkövatkaimella tai yleiskoneessa niin kauan, kunnes seos on kiiltävää ja jämäkkää.

 Ota jäätelöllä täytetty piirakkapohja pakastimesta. Poista kelmu pinnalta ja siirrä piirakka uuninkestävälle astialle.

 Levitä tasainen ja tiivis kerros marenkia kauttaaltaan jäätelön pinnalle ja peitä myös piirakkapohjan reunat.

 Nosta piirakka 250-asteiseen uuniin 3–5 minuutiksi, jotta marenki saa väriä. Voit paahtaa marengin myös kaasupolttimella, tällöin et tarvitse uunia. Tarjoile piirakka heti.

Resepti: Kaisa Johansson

Hae reseptiä

Kommentit

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Osaston luetuimmat