Suolakaramelli-suklaapiirakka - Reseptit | HS.fi

Suolakaramelli-suklaapiirakka

Pähkinäinen suolakaramelli-suklaapiirakka lainaa makunsa Snickers-suklaapatukalta.

11.3. 2:00

8–10 palaa

valmistusaika noin 2 h + 3 h tekeytymiseen

Pohja:

  • 100 g

    voita

  • 1 dl

    tomusokeria

  • 2½ dl

    vehnäjauhoja

  • 1

    keltuainen

  • (kylmää vettä)

  • (TAI 1 pkt 350–400 g

    makeaa piirakka- tai murotaikinaa, pakaste)

  Suklaatäyte:

  • 120 g

    tummaa suklaata

  • 1½ dl

    kuohukermaa

  Paahdetut maapähkinät:

  • 3 dl

    kuorittuja maapähkinöitä

  Suolakaramellitäyte:

  • 3 dl

    sokeria

  • ½ dl

    glukoosisiirappia

  • 1 dl

    vettä

  • 1 dl

    kuohukermaa

  • 75 g

    voita

  • 1½ tl

    suolaa

  Koristeeksi:

  • hiutalesuolaa

Aloita piirakan valmistus valmistamalla pohjataikina. Sekoita jääkaappikylmä voi, tomusokeri ja vehnäjauhot kulhossa käsin tai yleiskoneen lapavatkaimella, kunnes seos on hienoa ja murumaista. Lisää kananmunan keltuainen ja tarvittaessa muutama tippa kylmää vettä ja sekoita, kunnes sinulla on tasainen taikina. Älä kuitenkaan vaivaa.

Kun taikina on valmis, pyöräytä se palloksi ja taputtele tasaiseksi. Anna taikinan levätä puolisen tuntia jääkaapissa kelmuun käärittynä. (Voit myös käyttää valmista piirakkataikinaa. Sulata se pakkauksen ohjeen mukaan.)

Ota esiin piirakkavuoka, jonka halkaisija on noin 24 cm. Kaulitse piirakkataikina noin 3 mm:n paksuiseksi, vuokaa hieman suuremmaksi ympyräksi.

Asettele taikina tiiviisti vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla. Leikkaa ylimääräinen taikina vuoan reunoilta terävällä veitsellä. Nosta vuoka jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi, jotta taikina kylmenee.

Kun taikina on kylmää, levitä sen päälle leivinpaperi. Helpoiten leivinpaperin levitys käy, kun leikkaat sen suurin piirtein vuoan kokoiseksi ja rutistelet paperin ensin mytyksi ja avaat sen jälkeen auki. Kaada leivinpaperin päälle kuivaa riisiä tai kuivia herneitä painoksi. Aseta vuoka 200-asteiseen uuniin ja paista ensiksi noin 10–15 minuuttia, kunnes reunat vaikuttavat asettuneen. Poista leivinpaperi ja sille asetettu paino ja paista pohjaa vielä noin 8–10 minuuttia, kunnes se on kauniin vaalean kullanruskea. Anna pohjan jäähtyä hyvin. Jos paistoit piirakan irtopohjavuoassa, voit täyttää piirakan siihen. Muutoin nosta pohja tarjoiluastialle.

Valmista seuraavaksi piirakan suklaatäyte. Pilko suklaa pieniksi paloiksi kulhoon. Kiehauta kerma ja kaada suklaan päälle. Odota hetki ja sekoita sitten tasaiseksi nuolijalla. Kaada suklaatäyte jäähtyneen pohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Anna asettua jääkaapissa puolisen tuntia.

Sillä välillä kun suklaatäyte asettuu, paahda maapähkinät. Levitä maapähkinät leivinpaperin päälle pellille ja paahda niitä 200-asteisessa uunissa 8–12 minuuttia välillä käännellen, kunnes ne ovat vaaleanruskeita. Anna jäähtyä.

Kun suklaatäyte on asettunut ja pähkinät ovat jäähtyneet, levitä pähkinät suklaatäytteen päälle.

Valmista suolakaramellitäyte. Laita sokeri, glukoosisiirappi ja vesi paksupohjaiseen kattilaan. Keitä seosta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia tai siihen asti, kunnes seos alkaa muuttua kullanruskeasta hivenen tummemmaksi. Sammuta liesi, nosta seos lämmöltä ja lisää kerma sekä voi. Varo, seos kuohuu tässä vaiheessa reilusti. Sekoita karamelli tasaiseksi ja lisää suola. Sekoita.

Anna karamellin jäähtyä tovi, sekoittele sitä välillä. Karamellin pitää olla lämmintä ja notkeaa, mutta ei kuitenkaan niin kuumaa, että se sulattaisi piirakan suklaakerroksen. Mikäli haluat, voit valmistaa karamellin etukäteen ja lämmittää sen käyttöä varten mikrossa tai vesihauteessa.

Kaada suolakaramelli piirakalle pähkinöiden päälle. Koristele hiutalesuolalla. Anna karamellin jäähtyä ja jämäköityä ennen tarjoilua.

Resepti: Kaisa Johansson

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat