Sipulikeitto - Reseptit | HS.fi

Sipulikeitto

Maittavan sipulikeiton salaisuutena on sipulien karamellisointi ja pitkä haudutus.

18.3. 2:00

6 annosta

valmistusaika 2 h

  • 6

    salottisipulia

  • 6

    keltasipulia

  • 2

    valkosipulinkynttä

  • 100 g

    voita

  • 2

    tähtianista

  • 2 tl

    merisuolaa

  • ½ tl

    mustapippuria myllystä

  • 1 dl

    kuivaa valkoviiniä

  • 1½ l

    liha-, kana- tai kasvislientä

  • 5

    oksaa tuoretta timjamia

  Lisäksi:

  • 6

    viipaletta täysjyväpaahtoleipää

  • 120 g

    raastettua gruyére-juustoa

Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet.

Poista valkosipuleista mahdollinen kitkerä vihreä osa. Lohko sipulit neljään osaan ja leikkaa osat tasakokoisiksi, ½ cm:n paksuisiksi siivuiksi. Hienonna valkosipulin kynnet.

Sulata voi kattilassa. Lisää sipulit ja valkosipulisilppu kattilaan. Lisää tähtianis ja mausteet. Kuullota sipuleita ja mausteita miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 35–45 minuuttia, kunnes sipuli on karamellisoitunut.

Lisää valkoviini kattilaan ja keitä seosta kasaan hetken ajan.

Lisää lihaliemi ja hauduta keittoa ilman kantta vähintään tunnin ajan niin, että keiton pinta juuri ja juuri väreilee. Lisää timjaminoksat ja hauduta 10 minuuttia. Poista tähtianikset ja timjaminoksat keitosta ja mausta keitto tarvittaessa suolalla. Rouhi päälle mustapippuria.

Lämmitä uunin grillivastus 250 asteeseen. Jos haluat, leikkaa leivistä muotilla ympyröitä. Paahda leivät uunissa pellillä molemmin puolin rapeiksi. Lisää pinnalle juustoraastetta ja paahda juustoon kaunis väri. Aseta leivät keittolautasten päälle.

Jos tarjoat keiton valmiiksi annosteltuina kulhoissa, paahda leivät ilman juustoa. Annostele sitten keitto uuninkestäviin kulhoihin ja aseta leivät kulhojen kansiksi. Ripottele juusto leiville ja paahda uunissa niihin rapea pinta.

Resepti: Jouni Toivanen

Resepti on julkaistu aiemmin Glorian ruoka & viini -lehdessä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat