Ylikypsää karitsaa ja yrtti-jogurttidippiä - Reseptit | HS.fi

Ylikypsää karitsaa ja yrtti-jogurttidippiä

25.3. 2:00

6 annosta

valmistusaika 30 min + noin 8 h

  • 1½–2 kg

    karitsan lapaa

  • suolaa

  • 2 dl

    valkoviiniä

  • vettä

  • 2

    sitruunaa

  • 1

    valkosipuli

Yrttiöljy:

  • 2 rkl

    korianterinsiemeniä

  • 1

    sitruunan kuori

  • ½

    sitruunan mehu

  • 2

    valkosipulinkynttä

  • 1

    puntti vahvaa minttua

  • 1

    puntti lehtipersiljaa

  • 1

    puntti korianteria

  • 2 dl

    rypsiöljyä tai mietoa neitsytoliiviöljyä

  • 1 tl

    hiutalesuolaa

Yrtti-jogurttidippi:

  • noin 1 dl

    yrttiöljyä

  • 3 dl

    paksua kreikkalaista jogurttia

  • 1 tl

    paahdettuja korianterinsiemeniä

Tee ensin yrttiöljy. Paahda korianterinsiemeniä kuivalla pannulla muutaman minuutin ajan. Ota sivuun 1 tl koristelua varten ja jauha loput morttelissa.

Pese sitruuna huolellisesti. Raasta korianterinsiementen joukkoon sitruunankuori ja kuoritut valkosipulinkynnet. Purista mukaan sitruunan mehua.

Hienonna yrtit ja lisää mortteliin. Kaada sitten öljyä joukkoon vanana koko ajan sekoittaen, kunnes yrttiöljy on sopivan paksuista. Mausta suolalla.

Ota karitsan lapa huoneenlämpöön tuntia ennen ruoanvalmistusta ja hiero pinnalle suolaa tasaisesti molemmin puolin.

Nosta liha reunalliseen uunivuokaan. Hiero puolet yrttiöljystä karitsan pintaan. (Säästä puolet kastikkeeseen.) Lisää vuokaan 2 dl valkoviiniä sekä vettä sen verran, että neste yltää noin 2 cm:n korkeudelle vuoan pohjalla.

Laita folio tiukasti vuoan päälle ja kypsennä lihaa 140-asteisessa uunissa 7 tuntia. Valele karitsaa vuoan pohjalla olevalla liemellä muutamia kertoja paiston aikana.

Puolita valkosipuli ja sitruunat ja laita 5 tunnin kohdalla vuokaan. Jos valmistat lisäkkeeksi confit-purjot, laita nekin uuniin.

Kun karitsa on kypsynyt 7 tuntia, ota se hetkeksi uunista ja siivilöi vuoassa oleva liemi talteen. Ota purjot uunista. Nosta uuninlämpö 225 asteeseen.

Laita karitsa takaisin uuniin ilman foliota. Jos valmistat lisäkkeeksi fenkoleita, nosta paahdetut fenkolit karitsan ympärille. Anna lihan olla uunissa noin 20–30 minuuttia, kunnes pinta on rapea ja ruskistunut.

Nosta karitsa vadille ja valele karitsan pintaan liemellä kaunis kiilto. (Vuoassa olevaa sitruunaa voi puristaa liemen joukkoon, valkosipulit tarjota sellaisenaan.)

Tee dippi. Sekoita jogurtti ja yrttiöljy kulhossa. Ripota päälle paahdettuja korianterinsiemeniä.

Revi karitsa ja kostuta pinta liemellä. Tarjoile yrttidipin, fenkolin ja confit-purjon kera.

Resepti: Kia Arpia ja Petra Wettenranta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat