Savulohi-salaattipiirakka - Reseptit | HS.fi

Savulohi-salaattipiirakka

Piirakan pohjan voi paistaa ja täytteen tehdä tarjoilua edeltävänä päivänä, mutta ne kannattaa yhdistää vasta juuri ennen tarjoilua.

4.5. 2:00

6–8 annosta

valmistusaika 1½ h

Pohja:

  • 1 pkt

    valmista pakastettua (ruis)piirakkataikinaa sulatettuna

  Täyte:

  • 250 g

    lämminsavulohta

  • 150 g

    smetanaa

  • 100 g

    maustamatonta tuorejuustoa

  • 2–3 tl

    piparjuuritahnaa

  • ½

    pestyn sitruunan kuori raastettuna

  • ½

    sitruunan mehu

  • 2 rkl

    tilliä silputtuna

  • 1 tl

    mustapippuria myllystä

  • ripaus suolaa tarvittaessa

  Pinnalle:

  • 2 dl

    salaattipinaattia

  • 1 dl

    versoja (esimerkiksi rucola, vesikrassi, punajuuri)

  • ¼

    fenkolia

  • 5

    retiisiä

  • 4

    vihreää parsaa

Ota esiin halkaisijaltaan 20–24 cm:n piirakkavuoka. Kaulitse piirakkataikina noin 3 mm:n paksuiseksi, vuokaa hieman suuremmaksi ympyräksi.

Asettele taikina tiiviisti vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla. Leikkaa ylimääräinen taikina vuoan reunoilta veitsellä ja nosta vuoka jääkaappiin kylmenemään vähintään puoleksi tunniksi.

Kun taikina on kylmää, levitä sen päälle leivinpaperi. Helpoiten levitys käy, kun leikkaat leivinpaperin suurin piirtein vuoan kokoiseksi, rutistelet ensin mytyksi ja avaat sen jälkeen auki. Kaada leivinpaperin päälle kuivaa riisiä tai kuivia herneitä painoksi.

Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa ensin noin 10–15 minuuttia, kunnes reunat vaikuttavat asettuneen. Poista leivinpaperi ja sille asetettu paino ja paista pohjaa vielä noin 8–10 minuuttia, kunnes pohja on kauttaaltaan kypsä. Anna pohjan jäähtyä hyvin.

Valmista täyte. Hienonna lohi. Vatkaa tuorejuusto ja smetana kuohkeaksi. Lisää joukkoon piparjuuritahna, sitruunan kuori ja mehu, hienonnettu tilli ja mustapippuri. Sekoita hyvin.

Lisää lopuksi savulohi ja sekoita. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa pieni määrä suolaa ja pippuria.

Täytä piirakka vasta juuri ennen tarjoilua. Levitä savulohitäyte piirakkapohjan päälle tasaisesti. Nostele tämän jälkeen pinnalle pinaattia ja erilaisia versoja.

Leikkaa fenkoli ja retiisit ohuiksi viipaleiksi terävällä veitsellä tai mandoliinilla ja nosta piirakalle. Fenkolit ja retiisit voi myös valmistella etukäteen. Nosta tällöin viipaleet jääveteen, johon on puristettu hivenen sitruunamehua. Tämä pitää ne rapeina eikä fenkoli lähde tummumaan.

Kuori lopuksi parsat, pilko muutamaan osaan ja paahda hetki kuumalla pannulla. Pyöräytä parsat oliiviöljyssä ja mausta suolalla. Nosta piirakan päälle.

Resepti: Kaisa Johansson

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat