Pizza

Huolella valmistettu taikina, laadukkaat raaka-aineet sekä rapsakan kuuma lämpö ovat onnistuneen pizzan kulmakivet. Tällä reseptillä valmistettu taikina ja tomaattikastike riittävät noin kahdeksaan pizzaan. Kumpikin kahdesta täytevaihtoehdosta on suunniteltu yhdelle pizzalle.

3.6.2021 2:00
Määrä8 kpl
Valmistusaika2 t + taikinan kohoaminen ja kastikkeen maustuminen

Pizzapohja:

  • 5½ dl

    vettä

  • 10 g

    tuorehiivaa (tai 1/3 ps kuivahiivaa)

  • 1 kg

    00-vehnäjauhoja

  • 2 rkl

    suolaa

  • 2 rkl

    vettä

  • 3 rkl

    oliiviöljyä

Pizzan muotoiluun:

  • durumvehnäjauhoja

Tomaattikastike:

  • 1 tlk (400 g)

    säilöttyjä tomaatteja (esimerkiksi San Marzano) tai tomaattimurskaa

  • 1–2 tl

    suolaa

  • 1 tl

    sokeria

  • 2

    valkosipulinkynttä

  • 3 rkl

    oliiviöljyä

  • 10

    suurta basilikan lehteä

  • mustapippuria myllystä

Margherita-täyte yhteen pizzaan:

  • ½ dl

    tomaattikastiketta

  • ½–1

    mozzarellapalloa

  • mustapippuria

  • oliiviöljyä

  • basilikaa

Valkoinen peruna-rosmariinitäyte yhteen pizzaan:

valmistusaika: 30 min

  • 1

    pizzapohja

  • 3 rkl

    ricottajuustoa

  • 2 rkl

    raastettua parmesaania

  • ½–1

    mozzarellapalloa

  • 3–5

    pientä perunaa

  • 2 tl

    kapriksia

  • mustapippuria

  • oliiviöljyä

  • sormisuolaa

  • rosmariinia

  • parmesaania

■ Aloita taikinan valmistaminen sekoittamalla vesi ja hiiva. Lisää vehnäjauhot. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella kymmenisen minuuttia. Jos vaivaat taikinan yleiskoneessa, vesi saa olla kylmää, sillä taikina lämpiää vaivatessa.

■ Sekoita pienessä kulhossa suola ja vesi. (Taikinassa on tarkoituksella runsaasti suolaa. Voit vähentää halutessasi sen määrää.) Lisää taikinan joukkoon ja vaivaa muutama minuutti. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa se hyvin taikinan joukkoon. Valmiin taikinan tulisi olla kimmoisaa ja hivenen kiiltävää.

■ Anna taikinan levätä huoneenlämmössä puolisen tuntia. Jaa taikina tämän jälkeen kahdeksaan palaan ja pyöritä ne palloiksi.

■ Asettele pallot oliiviöljyllä kevyesti voideltuun astiaan, esimerkiksi uunipellille siten, että pallojen väliin jää reilusti kohoamistilaa.

■ Jos valmistat pizzan samana päivänä, jätä taikinapallot kohoamaan huoneenlämpöön. Mikäli valmistat pizzan vasta seuraavana päivänä, nosta astia jääkaappiin kelmulla peitettynä.

■ Valmista kastike. Kaada tomaatit kulhoon ja lisää suola ja sokeri joukkoon. Soseuta sauvasekoittimella.

■ Kuori valkosipulinkynnet ja paina ne rikki esimerkiksi veitsen lappeella. Lisää kastikkeeseen.

■ Lisää oliiviöljy, hienonnettu basilika ja reilusti mustapippuria myllystä.

■ Laita kastike jääkaappiin maustumaan, kunnes olet valmis käyttämään sen. Poista valkosipulinkynnet ennen käyttöä.

■ Kun grilli/uuni on lämmennyt, on aika täyttää paistaa pizzat. Täytä pizzat yksitellen juuri ennen paistoa. Nosta taikinapallot jääkaapista huoneenlämpöön.

■ Kumoa tai nosta taikinapallo hyvin jauhotetulle pöydälle. (Jauhoina kannattaa käyttää tavallista vehnäjauhoa karkeampia jauhoja, jotta jauho ei liisteröidy ja pala pizzan pohjaan niin helposti. Tähän sopii esimerkiksi durumvehnäjauho, jota saa tavallisesta ruokakaupasta.)

■ Levitä taikinapalloa sormenpäiden avulla pyöreään muotoon keskeltä reunoja kohti. Voit jatkaa levittämistä kämmenien avulla varovasti venyttäen. Voit tarvittaessa käyttää kaulinta.

■ Nosta pohja pizzalapion päälle tai käytä siirtelyyn apuna leivinpaperia ja esimerkiksi puista leikkuulautaa. Täytä pohja haluamallasi täytteellä ja paista.

Pizza margherita (1 kpl):

■ Muotoile pizzapohja.

■ Levitä pohjalle tasainen kerros tomaattikastiketta.

■ Leikkaa tai murra mozzarellapallosta viipaleita ja asettele ne tomaattikastikkeen päälle.

■ Paista pizza.

■ Kun pizza on kypsä, rouhi päälle hiven mustapippuria. Vimeistele lorauksella oliiviöljyä ja basilikan lehdillä.

Vinkki: Margherita-pizzaa voi halutessaan höystää paistamisen jälkeen esimerkiksi salamiviipaleilla, kuten kuvassa.

Valkoinen peruna-rosmariinipizza (1 kpl):

■ Muotoile pizzapohja.

■ Sekoita ricottajuusto ja raastettu parmesaani keskenään ja levitä pizzapohjalle.

■ Viipaloi tai murra mozzarellapallosta viipaleita ja asettele ne pohjan päälle seuraavaksi.

■ Pese ja leikkaa perunat ohuiksi viipaleiksi. Perunoita ei tarvitse kuoria. (Jos leikkaat perunat etukäteen, laita perunaviipaleet kylmään veteen odottamaan ja kuivaa ne talouspaperilla ennen käyttöä.)

■ Levitä perunaviipaleet juuston päälle. Lisää kaprikset.

■ Paista pizza.

■ Viimeistele se rouhimalla päälle mustapippuria myllystä, pirskottamalla oliiviöljyä ja ripauttamalla sormisuolaa päälle. Koristele rosmariinilla ja parmesaanilla.

Pizzan paistaminen grillissä:

■ Aseta pizzakivi grilliin ja aloita grillin lämmitys. Mikäli käytät camado-henkistä grilliä, sytytä grilli ensiksi ja laita kivi vasta sen jälkeen grilliin. Kiven lämmitys kannattaa aloittaa samaan aikaan grillin kanssa. Tällöin se ei halkea äkillisestä lämmöstä ja ehtii varata hyvin lämpöä. Sopiva paistolämpötila on noin 275–300 astetta, grillistä riippuen.

■ Siirrä pizza pizzalapion tai leivinpaperin ja metallisen paistolastan avulla pizzakivelle. Mikäli käytit leivinpaperia, muista poistaa paperi!

■ Sulje kupu ja paista pizzaa noin 7–10 minuuttia kunnes juusto kuplii ja reuna on kauniin kullanruskea. Kurkista kuitenkin pizzaa paiston puolivälissä, sillä grillien tehot vaihtelevat.

■ Nosta valmis pizza pois kiveltä, harjaa jauhot pois ja anna lämmön tasaantua ennen uuden pizzan valmistusta. Voit paistaa pizzan myös kaasugrillin parilapuolella.

Vinkki: Pizzakivi pysyy parhaiten kunnossa, jos saat siirrettyä pizzat kivelle siten, ettei sinne läiky tomaattikastiketta. Etenkin grillissä paistettaessa täytteiden määrä kannattaa pitää maltillisena, jotta pohja ehtii kypsyä kunnolla.

Pizzan paistaminen pizzauunissa:

■ Lämmitä pizzauuni pizzakivineen uuninvalmistajan ohjeen mukaan. Oman uunin lämpenemisnopeuden oppii tuntemaan vain kokeilemalla. Pieni uuni lämpiää reilussa puolessa tunnissa, isommat uunit tarvitsevat pidemmän ajan.

■ Kun uuni ja siellä oleva kivi on lämmin, siirrä pizza lapion avulla uuniin. Paistoaika vaihtelee parin minuutin molemmin puolin. Pizza paistuu nopeasti lämmönlähteen eli esimerkiksi avotulen puolelta. Tämän vuoksi pizzaa kannattaa käännellä paiston aikana useamman kerran, noin puolen minuutin välein. Samalla saat tarkkailtua paistotulosta.

■ Nosta valmis pizza uunista, harjaa jauhot kiveltä ja anna lämmön taas tasaantua ennen uuden pizzan valmistusta.

Pizzan paistaminen kiertoilmauunissa:

■ Aseta pizzakivi tai leivinpelti uuniin. Lämmitä uuni niin kuumaksi kuin saat eli noin 300 asteeseen.

■ Täytä pizza ja siirrä se kuuman kiven tai pellin päälle pizzalapiolla tai leivinpaperia apuna käyttäen. Muista poistaa leivinpaperi. Paista pizzaa noin 10 minuuttia, uunin tehosta riippuen.

Resepti: Kaisa Johansson

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat