Voitaikinakranssi

Kranssin sisälle kääräistään yrteillä maustettua makkaraa.

4.11.2021 2:00
Määrä16–20 palaa
Valmistusaikavalmistusaika 1 h + taikinan tekeytyminen

Sekoitettu voitaikina:

  • 200 g

    voita

  • 5 dl

    vehnäjauhoja

  • 1 tl

    leivinjauhetta

  • 1 tl

    suolaa

  • 1 dl

    vispi- tai kuohukermaa tai maitorahkaa

  • 200–300 g

    yrteillä maustettua raakamakkaraa tai nakkeja, esimerkiksi bratwurstia

Voiteluun:

  • 1

    kananmuna

■ Aloita kranssin valmistus voitaikinasta. Pilko voi pieniksi paloiksi ja sekoita se vehnäjauhojen, suolan ja leivinjauheen kanssa murumaiseksi seokseksi. Helpoiten tämä käy yleiskoneessa lapavatkainta apuna käyttäen.

■ Lisää vispikerma nopeasti joukkoon. Sekoita taikinaa vain sen verran, että taikinasta tulee tasaista. (Lisää tarvittaessa tilkka vettä.)

■ Taputtele taikinapala suorakaiteen muotoiseksi ja laita se jääkaappiin lepäämään vähintään neljäksi tunniksi, mutta mieluiten seuraavaan päivään.

■ Poista raakamakkara kuorestaan ja laita se pursotinpussiin. Vaihtoehtoisesti leikkaa nakit pitkittäin neljään osaan.

■ Valmista kranssi kaulimalla voitaikina kevyesti jauhotetulla pöydällä noin 25 cm x 40 cm:n kokoiseksi levyksi. Leikkaa kaulittu taikina leveyssuunnassa halki siten, että saat kaksi noin 12,5 cm x 40 cm:n kaistaletta.

■ Pursota raakamakkaramassaa tai asettele nakkeja taikinakaistaleiden keskelle. Taita voitaikinakaistaleiden sivut keskelle hivenen limittäin ja nipistä ne varovasti kiinni. Käännä saumakohta alassuin. Toista.

■ Muotoile taikinapötköistä ympyrä leivinpaperin päälle. Nipistä puolikuiden päät toisiinsa kiinni.

■ Leikkaa taikinapötköstä noin 4 cm levyisiä paloja siten, että ne jäävät ympyrän keskiosan kohdalta kiinni toisiinsa. Levitä paloja hivenen irti toisistaan.

■ Voitele kranssi kananmunalla.

■ Paista 225-asteisessa uunissa noin 25–30 minuuttia tai siihen asti, kunnes taikina on kauniin kullan ruskeaa.

Vinkki! Tähän reseptiin voit käyttää myös valmista esikaulittua ja laskostettua voitaikinaa 500 g. Valmiilla voitaikinalla saat lehtevämmän kranssin.

Resepti: Kaisa Johansson

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat