Ostervinokassimpukka ja hernepyree - Reseptit | HS.fi

Ostervinokassimpukka ja hernepyree

Vaalea, tanakka osterivinokas muistuttaa rakenteeltaan kampasimpukkaa. Sienistä saa marinoimalla ja paistamalla ihanat vegealkupalat juhlapöytään.

25.11. 2:00
Määrä4 annosta
Valmistusaikavalmistusaika noin 1 h
  • 4 isoa (noin 250 g)

    osterivinokasta

Marinadi:

  • 2 dl

    vettä

  • 1 dl

    valkoviiniä

  • ½

    kasvisliemikuutiota

  • 2

    kombu-merilevälevyä (esimerkiksi Clearspring)

  • 2 rkl

    vaaleaa misotahnaa

  • 1 rkl

    soijakastiketta

  • 1 tl

    vaahterasiirappia

Lisäksi:

  • ½

    purjoa

  • noin 4 rkl

    öljyä paistamiseen

  • 1 rkl

    sitruunamehua

  • ripaus suolaa

Piparjuuri-hernepyree:

  • 1

    salottisipuli

  • 2 rkl

    öljyä

  • 1 ps (200 g)

    pakasteherneitä

  • 1 dl

    valkoviiniä

  • 1 dl

    (kaura)kermaa

  • 1 rkl

    piparjuuritahnaa

  • 1 tl

    suolaa

■ Leikkaa sienet kolmeen osaan, noin 4 cm:n paloiksi. Viillä leikkauspintaan veitsenkärjellä ristikko.

■ Kiehauta vesi kattilassa, lisää viini ja murenna liemikuutio joukkoon. Lisää kombulevyt, miso, soija ja siirappi liemeen. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoita, kunnes liemikuutio liukenee. Ota kattila liedeltä, laita sienet kuumaan liemeen ja anna maustua vähintään 30 minuuttia.

■ Valmista piparjuuri-hernepyree. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia öljyssä pienessä kattilassa 1–2 minuuttia. Lisää herneet ja paista, kunnes ne alkavat sulaa. Lisää viini ja kiehauta. Sekoita kerma joukkoon ja anna seoksen lämmetä. Soseuta ja mausta piparjuuritahnalla ja suolalla. Pidä lämpimänä sienten valmistamisen ajan.

■ Huuhtele ja viipaloi purjo. Kuumenna 1 rkl öljyä pannussa. Paista purjoa 1–2 minuuttia, mausta sitruunalla ja suolalla ja siirrä sivuun odottamaan.

■ Lisää pannuun 2 rkl öljyä ja siirrä sienipalat nesteestä kuumaan pannuun leikkauspinta alaspäin. Peitä kannella. Ruskista sieniä noin 4–5 minuuttia ja anna nesteen haihtua. Jos nestettä kertyy pannuun, valuta se pois ja lisää tilkka öljyä. Poista kansi ja paista sieniä vielä 1–2 minuuttia, kunnes pinta on karamellisoitunut kauniisti. Käännä ja paista toinen puoli kauniin ruskeaksi, noin 3–5 minuuttia. Tarjoa lämpimänä hernepyreen ja paistetun purjon kanssa.

Resepti: Anu Brask

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat