Tähtileipä - Reseptit | HS.fi

Tähtileipä

Joululeipä leivotaan nyt tähden muotoon. Maustetahna tuo siihen tutun maun.

1.12.2021 11:00
Määrä1 leipä
Valmistusaikavalmistusaika noin 3 h

Taikina:

  • 3 dl

    vettä

  • 1

    kananmuna

  • ½ dl

    tummaa siirappia

  • 1 ps

    kuivahiivaa TAI 25 g tuorehiivaa

  • 1 dl

    spelttijauhoja

  • noin 9 dl

    vehnäjauhoja

  • 2 tl

    suolaa

  • 25 g

    pehmeää voita

Täyte:

  • ½ dl

    mämmimaltaita

  • ¼ dl

    vettä

  • 1 rkl

    siirappia

  • 50 g

    voita

  • 1 rkl

    kuminansiemeniä

  • 1 rkl

    fenkolinsiemeniä

  • 1 tl jauhettua pomeranssia

Voiteluun:

  • ½ dl

    siirappia

  • ½ dl

    vettä

■ Aloita leivän valmistaminen taikinasta. Sekoita haalea vesi, kananmuna, siirappi ja hiiva kulhossa.

■ Lisää jauhot ja suola ja aloita taikinan vaivaaminen. Lisää myös voi ja vaivaa taikina kimmoisaksi joko käsin tai yleiskoneessa. Lisää tarvittaessa vehnäjauhoja, taikina ei saa olla löysää, sillä muutoin muotoilu ei onnistu. Anna taikinan levätä kulhossa puolisen tuntia liinalla peitettynä.

■ Valmista tällä välin täyte sekoittamalla ensin mallas ja vesi keskenään. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

■ Jaa taikina neljään yhtä suureen osaan ja pyöräytä palat palloiksi.

■ Kauli kevyesti jauhotetulla pöydällä jokaisesta pallosta noin 25–30 cm:n kokoinen ympyrä.

■ Nosta yksi taikinaympyröistä leivinpaperin päälle ja levitä ⅓ täytteestä sen päälle. Nosta toinen taikinaympyrä päälle, paina se kevyesti kiinni ja levitä taas ⅓ täytteestä päälle. Toista vielä kerran ja nosta neljäs taikinaympyrä kanneksi.

■ Ennen leikkaamista, aseta juomalasi tai muu ympyrän mallinen muotti taikinan keskelle merkiksi. Leikkaa tämän jälkeen taikinaympyrä 16 osaan siten, että taikinan keskelle jää ympyrän mallinen leikkaamaton pala. Leikkaaminen onnistuu helpoimmin, kun ensin leikkaat ympyrän neljään osaan ja tämän jälkeen jaat jokaisen neljänneksen vielä neljään.

■ Muotoile tähti ottamalla kiinni kahdesta vierekkäisestä taikinapalasta. Kieritä niitä ulospäin toisiinsa nähden ja nipistä päät toisiinsa kiinni. Toista, kunnes sinulla on kahdeksansakarainen tähti. Nosta tähti pellille kohoamaan.

■ Anna tähden kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa puolesta tunnista tuntiin.

■ Valmista tällä välin voiteluun tarvittava siirappi kiehauttamalla vesi ja siirappi kattilassa.

■ Paista tähteä 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Voitele se kauttaaltaan siirappivedellä. Nosta takaisin uuniin ja paista vielä 5 minuuttia. Voitele lopuksi siirappivedellä.

Resepti: Kaisa Johansson

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat