Pikkuleipätaikina:
200 g
voita
1 dl
sokeria
1
kananmuna
1
appelsiininkuoren oranssi osa hienona raasteena
4 dl
vehnäjauhoja
½ dl
perunajauhoja
1 tl
leivinjauhetta
1 tl
vaniljasokeria
½ tl
suolaa
Rosmariini-suklaatäyte:
150 g
tummaa suklaata
1½ dl
kuohukermaa
1
oksa tuoretta rosmariinia
Puolukka-kanelimarmeladi:
200 g
pakastepuolukoita
3 rkl
vettä
1 dl
hillo-marmeladisokeria
1 tl
kanelia
1 tl
vaniljasokeria
■ Aloita pikkuleipätaikinan valmistaminen vaahdottamalla voi ja sokeri keskenään vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna joukkoon ja sekoita, kunnes massa on taas tasaista.
■ Lisää joukkoon hyvin pestyn appelsiinin kuori, joka on raastettu hienoksi raasteeksi. Sekoita.
■ Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne massan joukkoon. Sekoita vain sen verran, että taikinasta tulee tasaista.
■ Kauli taikina tasaiseksi, noin 3 mm:n paksuiseksi levyksi kahden leivinpaperin välissä ja anna sen asettua kylmässä noin tunnin verran. Voit myös valmistaa taikinan etukäteen ja säilyttää sen joko seuraavaan päivään jääkaapissa tai pidemmän aikaa pakastimessa. Taikina on helpompi kaulita, kun se on pehmeää ja se pysyy paistettaessa paremmin muodossaan, kun sitä ei kaulita juuri ennen paistoa vaan jäähdytetään ensin.
■ Kun taikina on kylmää, irrota leivinpaperit varovasti molemmin puolin.
■ Ota taikinasta muotilla pikkuleipiä ja asettele ne pellille. Voit halutessasi vielä tehdä pienemmällä muotilla tai esimerkiksi pursotintyllan avulla pikkuleipien keskelle pienen reiän tai kuvion. Tee tämä vain pikkuleipien kansiin eli puoleen taikinapaloista.
■ Paista pikkuleipiä 175-asteisessa uunissa 7–10 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet vain vähän väriä reunoille.
■ Anna pikkuleipien jäähtyä kunnolla.
■ Tee rosmariini-suklaatäyte. Rouhi suklaa ja laita se kulhoon. Kiehauta kerma rosmariininoksan kanssa kattilassa. Nosta oksa pois ja kaada kerma suklaan joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä huoneenlämmössä.
■ Puolukkatäytettä varten laita kaikki aineet kattilaan. Aloita keittäminen miedolla lämmöllä samalla sekoittaen, kunnes puolukat ovat sulaneet ja seos höyryää. Nosta lämpöä ja kiehuta seosta viitisen minuuttia samalla sekoittaen.
■ Nosta puolukkamarmeladi pois liedeltä, soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella ja anna jäähtyä.
■ Täytä pikkuleivät joko lusikoimalla tai pursottamalla täytettä pikkuleivän pohjalle. Nosta toinen pikkuleipä kanneksi. Koristele halutessasi tomusokerilla.
Resepti: Kaisa Johansson