Kirsikkajäädyke

Tähtianiksella ja kardemummalla maustetun kirsikkajäädykkeen sisälle kätkeytyy rapeaa riisisuklaata.

1.12.2021 11:00
Määrä8 annosta
Valmistusaikavalmistusaika 2 h + jäädykkeen jäätyminen

Jäädyke:

  • 500 g

    pakastekirsikoita sulatettuna

  • 2 rkl

    sokeria

  • ½ tl

    jauhettua kardemummaa

  • 2

    tähtianista

  • 2

    ohutta appelsiininkuoriviipaletta

  • 3

    keltuaista

  • ½ dl

    sokeria

  • 1⅓ dl

    täysmaitoa

  • 2 dl

    kermaa kevyenä vaahtona

Riisisuklaatäyte ja -koriste:

  • 50 g

    suklaata

  • 2 dl

    riisimuroja

Koristeluun:

  • riisisuklaata

  • suklaakuorrutteisia piparkakkupalloja (esimerkiksi Kantolan)

  • pakastekuivattuja vadelmia

■ Aloita jäädykkeen valmistaminen keittämällä sulatetut kirsikat ja niistä tullut neste sokerin, kardemumman, tähtianiksen ja appelsiininkuoren kanssa. Keitä seosta noin 10 minuuttia välillä sekoittaen. Nosta tähtianikset ja appelsiininkuori pois ja soseuta sauvasekoittimella. Anna jäähtyä.

■ Sekoita keltuaiset ja sokeri kulhossa vispilällä. Kiehauta maito kattilassa ja kaada kuuma maito pikkuhiljaa keltuais-sokeriseoksen joukkoon samalla koko ajan sekoittaen. Kaada seos kattilaan ja keitä sitä miedolla lämmöllä, kunnes seos sakenee. Kaada kattilasta kulhoon jäähtymään.

■ Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Jätä kylmään odottamaan.

■ Tee riisisuklaatäyte. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa ja sekoita joukkoon riisimurot. Levitä riisisuklaa leivinpaperin päälle pellille ja laita hetkeksi kylmään jämähtämään.

■ Vuoraa noin 1 litran vetoinen leipävuoka leivinpaperilla. Helpoiten tämä käy, kun leikkaat leivinpaperista pohjan ja reunojen kokoiset palat ja sipaiset pienen määrän ruokaöljyä, joiden avulla kiinnität leivinpaperit vuokaan.

■ Kun vuoka on valmis ja jäädykkeen ainekset ovat jäähtyneet, sekoita kirsikat ja maito-keltuaisseos keskenään. Sekoita lopuksi joukkoon kermavaahto nuolijalla nostellen.

■ Kaada seos vuokaan.

■ Painele lopuksi vuoan sisälle riisisuklaata paloina sydämeksi koko vuoan pituussuunnalta. Jätä noin puolet riisisuklaasta koristeluun.

■ Tasoita vielä jäädykkeen pinta lusikalla, kääräise vuoka kelmuun ja anna jäädykkeen jäätyä pakastimessa seuraavaan päivään.

■ Kumoa jäädyke ennen tarjoilua vuoasta tarjoiluvadille. Poista leivinpaperit pinnalta ja koristele jäädyke riisisuklaalla, suklaakuorrutteisilla piparkakkupalloilla sekä esimerkiksi tuoreilla kirsikoilla tai pakastekuivatuilla vadelmilla.

Resepti: Kaisa Johansson

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat