Pistaasi-yrttivoilla täytetty kalkkunanrinta

Täyte mehevöittää ja maustaa kalkkunanrinnan.

9.12.2021 2:00
Määrä6 annosta
Valmistusaikavalmistusaika 1 h + kypsennysaika noin 2 h
  • 1 (noin 1,2 kg)

    kalkkunanrintafilee

  • 1 tl

    suolaa

  • puuvillanarua sitomiseen

Täyte:

  • 3

    valkosipulinkynttä

  • 1 ps (50 g)

    kuorittuja pistaaseja

  • 1 dl

    tuoretta salviaa

  • 1 dl

    tuoretta timjamia

  • ½ dl

    tuoretta rosmariinia

  • 1

    sitruunan kuori ja mehu

  • 75 g

    pehmeää voita

Vuokaan:

  • 3

    valkosipulinkynttä

  • 1

    banaanisalottisipuli

  • 1

    sitruuna

  • yrttejä

  • 3 dl

    kanalientä

  • 3 dl

    moscato-viiniä

Kastike:

  • paistolientä

  • maissitärkkelystä (Maizenaa)

  • (½ dl kuohukermaa)

Koristeluun:

  • yrttejä

■ Ota kalkkunanrintafilee huoneenlämpöön tuntia ennen kypsentämistä. Voit myös täyttää fileen päivää ennen, sitoa sen ja säilyttää peitettynä jääkaapissa.

■ Lämmitä uuni 225-asteiseksi.

■ Valmista täyte monitoimikoneessa tai morttelissa. Hienonna valkosipuli tahnaksi. Lisää pistaasit ja murskaa hienoksi. Hienonna yrttejä ensin veitsellä ja lisää sitten valkosipulin ja pistaasien joukkoon. Lisää sitruunan kuori ja mehu. Yhdistä seos pehmeään voihin.

■ Leikkaa kalkkunanrinta auki tasaiseksi levyksi. Tee pintaan kevyesti ristiviiltoja. Levitä levyn päälle kelmu ja nuiji lihaa lihanuijalla ohuemmaksi. Ota kelmu pois. Mausta pinta suolalla. Ota voiseosta talteen noin 3 rkl ja levitä loput tasaisesti levyn päälle.

■ Rullaa kalkkunanrinta tiukaksi paketiksi aloittaen lyhyemmästä reunasta. Hiero loput voiseoksesta pintaan. Sido rulla langalla. Pujota langan väliin rosmariinia ja salviaa.

■ Ruskista rulla pannulla öljyssä joka puolelta kauniin ruskeaksi.

■ Kuutioi valkosipulinkynnet korkeareunaisen vuoan pohjalle. Lisää neljään osaan leikattu salottisipuli, kuutioitu sitruuna kuorineen ja kourallinen rosmariinin ja timjamin oksia. Nosta kalkkunarulla vuokaan ja kaada reunoille kanaliemi ja moscato-viini. Työnnä paistomittari rullan paksuimpaan kohtaan ja peitä vuoka foliolla.

■ Laita vuoka uuniin ja laske lämpö 150 asteeseen. Paista rullaa, kunnes sisälämpötila on noin 72 astetta. Se vie noin 1½–2 h. Nosta kalkkuna vuoasta ja kääri folioon 20 minuutiksi vetäytymään. Sisälämpö nousee vielä muutamalla asteella.

■ Jos teet annanperunat, voit nostaa uunin lämpötilan 200 asteeseen.

■Siivilöi vuoan pohjalle muodostunut paistoliemi ja keitä sitä pienessä kasarissa hetki kasaan. Ota kalkkunan valelua varten 1 dl lientä talteen. Jos lientä on alle 5 dl, voit jatkaa sitä kanaliemellä.

■ Suurusta liemi maissitärkkelyksellä pakkauksen ohjeen mukaan. Voit myös pyöristää makuja lisäämällä lorauksen (noin ½ dl) kermaa. Maista, lisää tarvittaessa suolaa.

■ Viipaloi kalkkunarulla tarjoiluvadille ja lusikoi paistolientä päälle. Koristele yrteillä ja tarjoile kastikkeen ja annanperunoiden kanssa.

Resepti: Kia Arpia ja Petra Wettenranta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat