Pommes Anna eli annanperunat

Ranskalaisklassikko tehdään ihan ohuiksi viipaloiduista perunoista. Tärkeä ainesosa valmistuksessa ja maussa on kirkastettu voi.

9.12.2021 2:00
Määrä6 annosta
Valmistusaikavalmistusaika 30 min + kypsentämiseen 45 min
 • 1,3 kg

  bellarosa-perunaa

 • 250 g

  voita

 • 2 tl

  suolaa

 • mustapippuria

 • timjamia

■ Lämmitä uuni 200-asteiseksi.

■ Kirkasta voi. Laita voikuutiot kasariin ja lämmitä miedolla lämmöllä, kunnes voi on sulanut. Älä sekoita. Voi erottuu niin, että hera on pohjalla ja kirkas voi päällä. Kuori vaahto pinnalta ja kaada kirkas voi kulhoon niin, ettei heraa sekoitu mukaan. Kirkasta voita tulisi olla noin 2 dl.

■ Pese perunat, leikkaa päädyt pois. Kuori perunat. Muotoile halutessasi perunoita niin, että ne ovat sylinterin mallisia. Näin saat viipaleista keskenään samankokoisia. Viipaloi perunat mandoliinin avulla ohuiksi, noin 2–3 mm:n paksuiksi kiekoiksi.

■ Laita valurautapannu levylle ja kaada pannuun kirkastettua voita niin, että pohja peittyy.

■ Levitä perunat lomittain spiraalin muotoon keskeltä aloittaen kellon mukaisesti. Levitä voita perunoiden päälle, ripottele suolaa ja rouhi mustapippuria. Aloita seuraava kierros ulkoreunasta toiseen suuntaan. Mausta voilla, suolalla ja mustapippurilla. Jatka näin, kunnes kaikki perunat on levitetty, pannun koosta riippuen 5–7 kerrosta.

■ Paina päälle pyöreäksi leikattu, reunoille nouseva leivinpaperi sekä pannua pienempi kansi ja jokin paino. Paista perunakakkua keskilämmöllä noin 10–15 minuuttia eli siihen asti, kunnes se on pohjasta rapea. Voit tarkistaa varovasti lastalla nostaen, että perunat eivät pala.

■ Nosta kannella peitetty pannu uuniin 20–30 minuutiksi. Ota ulos puolivälissä, aseta leivinpaperi päälle ja paina pienemmällä kannella perunakakkua tasaiseksi. Ota paperi ja kansi pois ja jatka paistamista, kunnes perunat ovat kypsiä.

■ Ota pannu uunista. Laita leivinpaperi takaisin päälle ja paina tiukasti pienemmällä kannella samalla pannua kääntäen ja kaada ylimääräinen voi kulhoon.

■ Käännä perunakakku lautasen avulla. Ripottele päälle timjamia ja suolaa ja leikkaa annospaloiksi.

Resepti: Kia Arpia ja Petra Wettenranta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat