30–40
dumplingkuorta (pakasteesta sulatettuna)
400 g
sika-nautajauhelihaa
3
valkosipulinkynttä
2½ cm:n pala
tuoretta inkivääriä
4
kevätsipulinvartta
2 rkl
soijakastiketta
2 rkl
seesamiöljyä
1 rkl
chilihiutaleita
Makuliemi:
5 dl
kanalientä kuutiosta
2½ cm:n pala
tuoretta inkivääriä
1 rkl
soijakastiketta
½–1
limetti
Dippikastike:
½ dl
soijakastiketta
½ dl
omenaviinietikkaa
½ dl
sokeria
2 tl
seesamiöljyä
■ Tee ensin dippi. Yhdistä sokeri soijakastikkeeseen ja sekoita, kunnes sokeri liukenee. Lisää etikka ja seesamiöljy.
■ Laita jauheliha kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipulit ja inkivääri ja lisää ne jauhelihan joukkoon. Viipaloi kevätsipulit, ota vihreät osat sivuun koristelua varten. Sekoita vaaleat osat kevätsipulia, soijakastike, seesamiöljy ja chilihiutaleet jauhelihaan.
■ Valmista makuliemi. Laita kanaliemi kattilaan. Leikkaa inkivääri tulitikuiksi ja lisää se soijan kanssa kanaliemeen. Kuumenna kiehuvaksi, laske lämpö ja pidä lämpimänä muiden valmistelujen ajan. Purista limetin mehu liemen joukkoon ennen tarjoilua.
■ Levitä 4–5 sulanutta dumplingkuorta työtasolle. Jaa jauhelihatäytettä vajaa ruokalusikallinen per dumplingkuori. Kostuta taikinalevyn reunat sormin vedellä, taita reunat päällekkäin ja laskosta toinen reuna kiinni toiseen reunaan napakasti painamalla. Painele sauma tiiviiksi. Taittelussa pitää käyttää runsaasti vettä, että reunat tarttuvat yhteen.
■ Ota toinen kattila ja kuumenna siinä vettä dumplingien keittämistä varten. Kypsennä dumplingit kiehuvassa vedessä, noin 5 minuuttia. Keitä nyytit muutaman kappaleen erissä. Nosta kypsät nyytit reikäkauhalla syville annoslautasille, kaada makulientä päälle ja koristele annokset kevätsipulilla. Voit lisätä koristeeksi seesaminsiemeniä. Tarjoa dumplingit dippikastikkeen kanssa.
Resepti: Hanne Honkanen