Ranskalainen sipulikeitto

Sipulin huolellinen karamellisointi on keiton valmistamisen tärkein vaihe.

17.2. 2:00
Määrä6 annosta
Valmistusaikavalmistusaika 45 min + 2 h
  • 1½ kg

    sipulia

  • 2 rkl

    voita

  • 1 rkl

    oliiviöljyä

  • noin 1 tl

    suolaa

  • ½ dl

    kuivaa sherryä

  • 2 dl

    valkoviiniä

  • 1 tl

    mustapippuria

  • 4

    laakerinlehteä

  • 1 nippu

    timjamia

  • 1 l

    kanalientä

  • 5 dl

    lihalientä

  • 1

    patonki

  • 1

    halkaistu valkosipulikynsi

  • 250–400 g

    gruyèrejuustoa

■ Halkaise sipulit, leikkaa kannat pois ja kuori sipulit. Viipaloi sipulit leikkuupinta lautaan päin ohuiksi viipaleiksi.

■ Laita keraamiseen pataan tai valurautapataan voita, öljyä ja sipulit. Ripottele päälle suola ja hauduta keskilämmöllä, kunnes sipulit alkavat pehmetä. Käännä sitten lämpö pienelle ja hauduta ilman kantta noin 1–1½ tuntia, kunnes sipuli on kullanruskeaa ja lähes hillomaista.

■ Käännä levy keskilämmölle ja lisää sherry ja valkoviini. Keitä muutaman minuutin ajan, kunnes neste on lähes kokonaan imeytynyt sipuliin. Rouhi päälle mustapippuria ja lisää laakerinlehdet, puuvillanarulla sidottu timjamikimppu sekä liemi. Keitä hiljalleen noin 30 minuutin ajan, kunnes keitto on kiehunut hieman kasaan. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa, mutta muista, että juusto on hyvin suolaista.

■ Leikkaa keiton kiehumisen aikana patonki noin 5 cm:n paksuisiksi viipaleiksi, asettele uunipellille ja valuta päälle oliiviöljyä. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 5 minuutin ajan eli kunnes leivät ovat kullanruskeita. Anna jäähtyä hetki.

■ Raasta sillä välin gruyèrejuusto. Leikkaa valkosipulinkynsi puoliksi ja hiero sitä voimakkaasti leipien pintaan. Asettele leivät keiton pinnalle ja lisää juusto. Gratinoi 225-asteisessa uunissa, kunnes juusto on sulanut ja gratinoitunut kullanruskeiksi. Tarjoa heti.

Resepti: Kia Arpia ja Petra Wettenranta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat