Lihapiirakat

Onnistuneissa lihapiirakoissa on reilusti täytettä ja mojovasti mausteita. Riittävän kuuma öljy saa lihikset paistumaan pinnalta rapeiksi ja sisältä meheviksi.

24.2. 2:00
Määrä8 kpl
ValmistusaikaValmistusaika 1 t 15 min + kohotus 30 min

Taikina:

  • 3 dl

    täysmaitoa

  • 25 g

    tuorehiivaa

  • 1 rkl

    voita

  • 1 rkl

    sokeria

  • 7 dl

    vehnäjauhoja

  • 1½ tl

    suolaa

Täyte:

  • 1 dl

    puuroriisiä

  • 4 dl

    vettä

  • 1

    lihaliemikuutio

  • 1

    tähtianis

  • 1

    iso sipuli

  • 1 rkl

    voita

  • 2 rkl

    auringonkukkaöljyä

  • 400 g

    sika-nautajauhelihaa

  • 1 rkl

    omenaviinietikkaa

  • 1 rkl

    sinapinsiemeniä

  • 1 tl sokeria

  • ½ tl

    jauhettua maustepippuria

  • ¼ tl mustapippuria myllystä

  • ripaus valkopippuria

  • (¾ tl suolaa)

Paistamiseen:

  • 1 l auringonkukkaöljyä

■ Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Sulata voi, lisää se ja sokeri maitoon. Sekoita jauhot erissä taikinaan. Vaivaa noin 5 minuuttia. Anna taikinan levätä 10 minuuttia ja vaivaa taas pari minuuttia. Lisää suola ja alusta taikina tasaiseksi. Peitä liinalla ja jätä kohoamaan.

■ Huuhtele riisiä siivilässä kylmällä vedellä noin 5 minuuttia. Kuumenna 4 dl vettä, liemikuutio ja tähtianis. Keitä riisi liemessä kypsäksi.

■ Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sitä voissa pannussa 10 minuuttia. Siirrä sipulit kulhoon ja kuumenna pannu erittäin kuumaksi. Ruskista jauheliha öljyssä, kahdessa erässä, rapeaksi muruksi. Yhdistä se sipuleiden kanssa. Mausta etikalla, sinapinsiemenillä, sokerilla ja pippureilla.

■ Valuta riisi ja sekoita se täytteeseen. Lisää tarvittaessa suolaa.

■ Jaa taikina 8 osaan, pyöritä palloiksi ja kauli sentin paksuisiksi soikioiksi. Jaa täyte pohjille, kostuta reunat, taita kaksinkerroin ja painele sauma tiiviiksi. Anna kohota 30 minuuttia.

■ Kuumenna öljy kattilassa 180-asteiseksi. Öljy on sopivan kuumaa, kun leipäpala ruskistuu öljyn pinnalla poreillen. (Pidä kattilan vieressä kansi öljyn syttymisen varalta: syttynyt öljy tulee tukahduttaa kannella.)

■ Pistele piirakat ja kypsennä pari piirakkaa kerrallaan kauniin ruskeiksi, noin 1½ minuuttia molemmilta puolilta. Siirrä piirakat reikäkauhalla talouspaperille valumaan.

Resepti: Jouni Toivanen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat