Munkit

Mehevimmät munkit saa aikaiseksi, kun taikinan uskaltaa jättää hieman normaalia pullataikinaa pehmeämmäksi, malttaa vaivata taikinan huolellisesti sekä kohottaa munkit kunnolla ennen paistamista.

21.4. 2:00
Määrä20–25 kpl
Valmistusaika1 h + munkkien kohottaminen

Taikina:

  • 3 dl

    maitoa

  • 25 g

    tuorehiivaa

  • 1

    kananmuna

  • 1 dl

    sokeria

  • 1 tl

    suolaa

  • 2 tl

    jauhettua kardemummaa

  • noin 9–10 dl

    vehnäjauhoja

  • 75 g

    huoneenlämpöistä voita

Uppopaistamiseen:

  • 1 l

    rypsiöljyä

Täytteeksi ja koristeluun:

  • vadelmahilloa

  • hienoa sokeria

■ Sekoita maito, tuorehiiva, kananmuna, sokeri, suola ja kardemumma keskenään kulhossa. Mikäli valmistat taikinan yleiskoneessa voit hyvin käyttää kädenlämpöistä reilusti viileämpää maitoa, sillä taikina lämpenee, kun sitä vaivataan koneessa. Jos teet taikinan käsin, lämmitä maito hieman kädenlämpöistä haaleammaksi.

■ Lisää joukkoon 9 dl vehnäjauhoja ja aloita taikinan vaivaaminen. Lisää mukaan myös pehmeä voi ja vaivaa joukkoon. Vaivaa taikinaa yhteensä noin kymmenen minuuttia, kunnes se on kimmoisaa. Lisää joukkoon tarvittaessa vehnäjauhoja. Taikina saa olla vähän pehmeämpää kuin perinteinen pullataikina, mutta ei kuitenkaan löysää.

■ Vaivaamisen jälkeen anna taikinan levätä liinan alla kymmenisen minuuttia ennen kuin kumoat sen kevyesti jauhotetulle pöydälle.

■ Kumoa taikina pöydälle ja jaa se 20–25 yhtä suureen palaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi.

■ Munkit on helpointa kohottaa leivinpaperin päällä pelleillä. Voitele leivinpaperi kevyesti öljyllä tai vuokaspraylla, jotta saat kohonneet munkit helposti irti paperista paistoa varten. Nostele pyöritetyt munkit pellille siten, että niiden väliin jää reilusti tilaa. Suihkauta kevyt kerros vuokasprayta munkkien pintaan ja peitä ne tuorekelmulla tai leivinliinalla. Nosta munkit vedottomaan paikkaan kohoamaan. Uuni, jossa on vain valo päällä, toimii tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Valo tuo uuniin juuri sopivasti lämpöä.

■ Kun taikinapallot ovat kohonneet noin kaksinkertaisiksi, nosta pellit pois uunista.

■ Varaa uppopaistamista varten paksupohjainen kattila, kattilaan sopiva kansi, reikäkauha ja iso lautanen. Levitä lautaselle talouspaperia.

■ Kaada rypsiöljy paksupohjaiseen kattilaan ja lämmitä se 180-asteiseksi.

■ Paista munkkeja noin 3 minuuttia per puoli tai siihen asti, kunnes ne ovat kullanruskeita.

■ Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle ja pyöräytä ympäri. Talouspaperi imee ylimääräiset rasvat pois munkin pinnasta.

■ Pyöräytä kuumat munkit hienossa sokerissa.

■ Mikäli haluat, voit pursottaa jäähtyneiden munkkien sisälle vadelmahilloa tai -marmeladia. Myös muut täytteet, kuten suklaa-hasselpähkinä- tai sitruunatahna, sopivat mainiosti munkin täytteeksi. Hillon pursotus käy helpoiten pursotuspussin ja munkkityllan avulla. Myös pelkällä pursotinpussilla pärjää, jos teet veitsellä pienen reiän munkkiin ennen täytteen pursotusta.

Muista uppopaistamisessa varovaisuus: jos öljy kuumenee liiaksi, se voi leimahtaa. Tarkkaile siis öljyn lämpötilaa. Jos öljy leimahtaa, tukahduta palo kattilankannella. Älä käytä liesituuletinta, kun uppopaistat.

Resepti: Kaisa Johansson

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat