Taikina:
3
kananmunaa
2 rkl
sokeria
1
sitruunan kuoren keltainen osa hienona raasteena
1½ dl
maitoa
4½ dl
vehnäjauhoja
2 tl
leivinjauhetta
1 tl
vaniljasokeria
1 tl
suolaa
Uppopaistamiseen:
1 litra
rypsiöljyä
Koristeluun:
vaniljasokerilla maustettua tomusokeria
■ Vaahdota kananmuna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
■ Lisää joukkoon sitruunankuori ja maito.
■ Yhdistä kuivat aineet toisessa kulhossa ja siivilöi muna-sokerivaahtoon. Sekoita hyvin nuolijan avulla. Taikinan tulisi olla paksuhkoa – sellaista, joka ei itsekseen valu pursotinpussista, mutta jota voi vielä sekoittaa nuolijalla.
■ Anna taikinan olla huoneenlämmössä sillä välin, kun uppopaistoon tarkoitettu öljy lämpenee.
■ Varaa uppopaistamista varten paksupohjainen kattila, kattilaan sopiva kansi, reikäkauha ja iso lautanen. Levitä lautaselle talouspaperia.
■ Kaada rypsiöljy paksupohjaiseen kattilaan ja lämmitä se 180-asteiseksi.
■ Laita tippaleipätaikina pursotinpussiin, jonka olet varustanut pienellä pyöreäpäisellä tyllalla (hyvä koko on noin 2–3 mm). Voit myös pursottaa taikinaa suoraan pursotinpussista, johon olet leikannut pienen reiän valmiiksi.
■ Pursota taikinaa ristiin rastiin keoksi kuuman öljyn joukkoon. Jos sinulla on metallinen noin 8–10 cm halkaisijaltaan oleva pyöreä muotti, laita muotti kattilan pohjalle ja pursota taikinaa muotin sisälle.
■ Paista tippaleipiä noin 2 minuuttia per puoli, kunnes ne ovat kullanruskeita. Jos paistat tippaleivät muotissa, nosta muotti pois esimerkiksi grillipihtien avulla, kun taikina näyttää asettuneen ja pursota seuraava tippaleipä muottiin.
■ Nosta valmiiksi paistuneet tippaleivät reikäkauhan avulla talouspaperin päälle.
■ Koristele jäähtyneet tippaleivät vaniljasokerilla maustetulla tomusokerilla.
Muista uppopaistamisessa varovaisuus: jos öljy kuumenee liiaksi, se voi leimahtaa. Tarkkaile siis öljyn lämpötilaa. Jos öljy leimahtaa, tukahduta palo kattilankannella. Älä käytä liesituuletinta, kun uppopaistat.
Resepti: Kaisa Johansson