Tippaleivät

Itse tehdyt tippaleivät ovat vappupöydän tähtiä.

21.4. 2:00
Määrä20 kpl
Valmistusaikavalmistusaika 45 min

Taikina:

  • 3

    kananmunaa

  • 2 rkl

    sokeria

  • 1

    sitruunan kuoren keltainen osa hienona raasteena

  • 1½ dl

    maitoa

  • 4½ dl

    vehnäjauhoja

  • 2 tl

    leivinjauhetta

  • 1 tl

    vaniljasokeria

  • 1 tl

    suolaa

Uppopaistamiseen:

  • 1 litra

    rypsiöljyä

Koristeluun:

  • vaniljasokerilla maustettua tomusokeria

■ Vaahdota kananmuna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

■ Lisää joukkoon sitruunankuori ja maito.

■ Yhdistä kuivat aineet toisessa kulhossa ja siivilöi muna-sokerivaahtoon. Sekoita hyvin nuolijan avulla. Taikinan tulisi olla paksuhkoa – sellaista, joka ei itsekseen valu pursotinpussista, mutta jota voi vielä sekoittaa nuolijalla.

■ Anna taikinan olla huoneenlämmössä sillä välin, kun uppopaistoon tarkoitettu öljy lämpenee.

■ Varaa uppopaistamista varten paksupohjainen kattila, kattilaan sopiva kansi, reikäkauha ja iso lautanen. Levitä lautaselle talouspaperia.

■ Kaada rypsiöljy paksupohjaiseen kattilaan ja lämmitä se 180-asteiseksi.

■ Laita tippaleipätaikina pursotinpussiin, jonka olet varustanut pienellä pyöreäpäisellä tyllalla (hyvä koko on noin 2–3 mm). Voit myös pursottaa taikinaa suoraan pursotinpussista, johon olet leikannut pienen reiän valmiiksi.

■ Pursota taikinaa ristiin rastiin keoksi kuuman öljyn joukkoon. Jos sinulla on metallinen noin 8–10 cm halkaisijaltaan oleva pyöreä muotti, laita muotti kattilan pohjalle ja pursota taikinaa muotin sisälle.

■ Paista tippaleipiä noin 2 minuuttia per puoli, kunnes ne ovat kullanruskeita. Jos paistat tippaleivät muotissa, nosta muotti pois esimerkiksi grillipihtien avulla, kun taikina näyttää asettuneen ja pursota seuraava tippaleipä muottiin.

■ Nosta valmiiksi paistuneet tippaleivät reikäkauhan avulla talouspaperin päälle.

■ Koristele jäähtyneet tippaleivät vaniljasokerilla maustetulla tomusokerilla.

Muista uppopaistamisessa varovaisuus: jos öljy kuumenee liiaksi, se voi leimahtaa. Tarkkaile siis öljyn lämpötilaa. Jos öljy leimahtaa, tukahduta palo kattilankannella. Älä käytä liesituuletinta, kun uppopaistat.

Resepti: Kaisa Johansson

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat