Taikina:
2½ dl
vettä
75 g
voita
2 rkl
sokeria
1 tl
suolaa
2½ dl
vehnäjauhoja
½
sitruunan kuoren keltainen osa hienona raasteena
2
kananmunaa
Uppopaistamiseen:
1 litra
rypsiöljyä
Koristeluun:
1½ dl
tomusokeria
2 rkl
pakastekuivattuja vadelmia
Valkosuklaakastike:
150 g
valkosuklaata
1 dl
kuohukermaa
■ Mittaa kattilaan vesi, voi, sokeri ja suola. Nosta kattila liedelle ja lämmitä ensiksi miedolla lämmöllä, kunnes voi on sulanut. Nosta lämpöä sen jälkeen niin, että seos kiehahtaa.
■ Kaada jauhot joukkoon ja laske samalla lieden lämpö pienimmälle asteelle. Sekoita seosta voimakkaasti nuolijan tai puukapustan avulla noin minuutin ajan. Tarkoituksena on saada aikaan taikinapallo, joka irtoaa kattilan reunoilta.
■ Kaada seos yleiskoneen kulhoon ja lisää sitruunan kuori. Sekoituksessa parhaiten toimii lapavatkain, mutta kananmunien lisääminen onnistuu myös käsin sekoittaen.
■ Pyöräytä taikinaa kulhossa lapavatkaimella muutaman kerran ja lisää sen jälkeen kananmunat, joiden rakenne on rikottu haarukalla, muutamassa osassa taikinan joukkoon.
■ Kun olet lisännyt kaiken kananmunan, sekoita taikinaa sen verran, että se on tasaista.
■ Laita taikina tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin.
■ Varaa uppopaistamista varten paksupohjainen kattila, kattilaan sopiva kansi, reikäkauha ja iso lautanen. Levitä lautaselle talouspaperia.
■ Kaada rypsiöljy paksupohjaiseen kattilaan ja lämmitä se 180-asteiseksi.
■ Pursota taikinapötköjä öljyn joukkoon. Taikinapalan saa kätevimmin irti pursotuspussin päästä saksilla leikkaamalla.
■ Paista churroja noin 2 minuuttia per puoli, kunnes ne ovat kullanruskeita. Nosta churrot sitten reikäkauhalla leivinpaperin päälle kuivahtamaan.
■ Koristelua varten laita tomusokeri kulhoon. Hankaa pakastekuivatut vadelmat siivilän läpi tomusokerin joukkoon ja sekoita hyvin.
■ Pyöräytä churrot vadelmasokerissa.
■ Kastiketta varten pilko valkosuklaa kulhoon.
■ Kiehauta kerma kattilassa ja kaada se valkosuklaan päälle. Anna suklaan sulaa hetki ja sekoita sitten tasaiseksi.
■ Tarjoile churrot lämpimän valkosuklaakastikkeen kanssa.
Muista uppopaistamisessa varovaisuus: jos öljy kuumenee liiaksi, se voi leimahtaa. Tarkkaile siis öljyn lämpötilaa. Jos öljy leimahtaa, tukahduta palo kattilankannella. Älä käytä liesituuletinta, kun uppopaistat.
Resepti: Kaisa Johansson