Pikkelöidyt kasvikset:
3 dl
vettä
2 dl
sokeria
1 dl
etikkaa
2
avomaankurkkua
½
ruukkua tilliä
1
iso fenkoli
Salsa verde:
2
valkosipulinkynttä
2 rkl
pieniä kapriksia
3
sardellifileetä
2
ruukkua lehtipersiljaa
½
ruukkua rakuunaa (voi korvata esimerkiksi basilikalla)
1 rkl
dijoninsinappia
2 rkl
punaviinietikkaa tai sitruunamehua
1½ dl
neitsytoliiviöljyä
Lohipyttipannu:
600 g
lohta
2 tl
suolaa
öljyä tai voita
400 g
keitettyjä perunoita
300 g
varhaiskaalia
1
fenkoli
2
kesäsipulia
Lisäksi:
150 g
ranskankermaa tai kreikkalaista jogurttia
■ Tee pikkelöintiliemi kasviksille. Mittaa pieneen kattilaan 1 dl vettä ja sokeri. Keitä, kunnes sokeri on sulanut. Lisää etikka ja loput vedestä.
■ Viipaloi kurkut ja silppua tilli. Lisää kerroksittain lasipurkkiin ja kaada lientä niin, että kurkut peittyvät. Halkaise fenkoli ja puhdista se tarvittaessa. Viipaloi fenkoli ohuesti. Laita fenkoliviipaleet toiseen purkkiin, kaada päälle pikkelöintilientä. Anna maustua vähintään 30 minuuttia.
■ Valmista salsa verde. Kuori ja hienonna valkosipulit. Valuta kaprikset ja sardellit, ja hienonna molemmat. Hienonna myös yrtit. Laita valkosipulit, kaprikset, sardellit ja yrtit kulhoon, ja lisää sinappi, viinietikka ja lopuksi oliiviöljy. Sekoita.
■ Poista lohesta nahka. Leikkaa lohi isoiksi kuutioiksi. Mausta suolalla. Sekoita ⅔ osaa salsa verdestä lohen joukkoon. Maku paranee, jos annat kalan marinoitua kylmässä muutaman tunnin.
■ Leikkaa perunat puoliksi tai neljään osaan koosta riippuen. Pilko varhaiskaali ja fenkoli. Hienonna kesäsipulit varsineen.
■ Kuumenna muurikkapannu tai muu iso paistinpannu. Laita pannuun öljyä tai nokare voita ja lisää perunat. Paista, kunnes perunat ovat kullanruskeita. Siirrä perunat pannun reunoille ja lisää loraus öljyä. Laita pannulle fenkolit ja varhaiskaali ja paista muutaman minuutin ajan eli siihen asti, kunnes kasvikset ovat pehmenneet hieman. Siirrä reunoille.
■ Lisää öljyä ja lohipalat ja paista noin 5 minuutin ajan välillä sekoittaen, kunnes lohi on kypsää. Älä ylikypsennä kalaa. Lisää lopuksi kesäsipulit ja yhdistä kaikki hellävaraisesti.
■ Sekoita loppu salsa verde jogurtin tai ranskankerman joukkoon ja mausta tarvittaessa suolalla. Nauti lohipyttipannu salsa verde -kastikkeen sekä pikkelöityjen kasvisten kanssa.
Resepti: Kia Arpia ja Petra Wettenranta