300 g
kukkakaalia
2
valkosipulinkynttä
2–3 rkl
oliiviöljyä
½ rs (à 125 g)
anjovisfileitä
½ tl
chilihiutaleita
3 rkl
sitruunamehua
1 tl
suolaa
1 tl
sokeria
250 g
tagliatelle-pastaa
Pangritata eli leipämuruseos:
2 dl
raastettua vaaleaa leipää
1
valkosipulinkynsi
2 rkl
oliiviöljyä
½
sitruunan raastettu kuori
■ Valmista ensin pangritata. Raasta kuivahtanut vaalea leipä raastimen karkealla terällä. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi.
■ Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää valkosipuli ja leipäraaste. Paista sekoitellen, kunnes leipämuru hieman ruskistuu. Kaada seos kulhoon heti, niin leipämuru ei pala. Sekoita joukkoon hyvin pestyn sitruunan raastettu kuori. Säilytä pangritata kannellisessa purkissa huoneenlämmössä.
■ Pese kukkakaali, viipaloi nuput ja kanta ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
■ Kuumenna öljy paistokasarissa. Lisää anjovikset, valkosipulit ja chili. Paista noin minuutin ajan, kunnes anjovikset sulavat öljyn joukkoon. Lisää kukkakaalit, sitruunamehu, suola ja sokeri. Paista keskilämmöllä sekoitellen 5–8 minuuttia, kunnes kukkakaalit ovat hieman pehmenneet ja ruskistuneet.
■ Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Valuta pasta lävikössä ja kaada pannulle kukkakaalipaistoksen joukkoon. Sekoittele. Lisää halutessasi joukkoon öljyä. Viimeistele pasta-annokset maun mukaan pangritatalla eli köyhän miehen parmesaanilla.
Resepti: Suvi Rüster