Punasipuli-omenapiiras

Punasipulista ja omenasta leivottu piirakka maustetaan ripauksella lakujauhetta. Lakritsi sitoo omenan ja punasipulin maut sopuisasti ja tuo omenan makuun terävyyttä. Tarjoa piirakan kanssa piparjuurituorejuustosta ja fetasta sekoitettua kastiketta.

Määrä8 annosta
Valmistusaikanoin 1 h

Rahkataikina:

  • 2 dl

    vehnäjauhoja

  • 1 dl

    spelttivehnäjauhoja

  • 1 tl

    leivinjauhetta

  • ½ tl

    suolaa

  • 200 g

    pehmeää voita

  • 200 g

    maitorahkaa

Täyte:

  • 500 g

    punasipulia

  • 300 g

    omenoita

  • 2

    valkosipulinkynttä

  • ½ dl

    hienonnettua salviaa

  • 1 rkl

    fariinisokeria

  • 1 tl

    maissitärkkelysjauhoja

  • 1 tl

    suolaa

  • 1 tl

    lakritsijuurijauhetta

  • 150 g

    raastettua voimakasta juustoa, esimerkiksi gruyèreä

  • 1 rkl

    balsamiviinietikkaa

Feta-piparjuurikastike:

  • 1 rs (140 g)

    piparjuurituorejuustoa

  • 1 dl

    kuohukermaa

  • 100 g

    fetajuustoa

  • 1 tl

    hunajaa

  • 1 tl

    viinietikkaa tai sitruunamehua

■ Sekoita rahkataikinan kuivat aineet kulhossa. Lisää pehmeä voi ja rahka. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi monitoimikoneella tai sähkövatkaimella. Älä sekoita liikaa, ettei taikinaan muodostu turhaan sitkoa.

■ Aseta leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 22-24 cm) pohjan ja reunojen väliin. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille ylös asti. Nosta vuoka kylmään täytteen teon ajaksi.

■ Kuori ja viipaloi punasipulit. Huuhtele omena ja leikkaa lohkoiksi siemenkodan ympäriltä, viipaloi omenalohkot. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

■ Sekoita kulhossa punasipuli- ja omenaviipaleet, valkosipulit, salvia, fariinisokeri, maissitärkkelys, suola ja lakritsijauhe. Nostele joukkoon juustoraaste ja balsamiviinietikka.

■ Kaada täyte vuokaan pohjataikinalle. Kypsennä piirasta 200-asteisen uunin keskitasolla 45 minuuttia. Anna jäähtyä hetki, ennen kuin avaat vuoasta reunat. Nosta piirakka tarjoiluvadille.

■ Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa haarukalla painelemalla. Tarjoile kastiketta piirakan kanssa.

Resepti: Suvi Rüster

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat