Rahkataikina:
2 dl
vehnäjauhoja
1 dl
spelttivehnäjauhoja
1 tl
leivinjauhetta
½ tl
suolaa
200 g
pehmeää voita
200 g
maitorahkaa
Täyte:
500 g
punasipulia
300 g
omenoita
2
valkosipulinkynttä
½ dl
hienonnettua salviaa
1 rkl
fariinisokeria
1 tl
maissitärkkelysjauhoja
1 tl
suolaa
1 tl
lakritsijuurijauhetta
150 g
raastettua voimakasta juustoa, esimerkiksi gruyèreä
1 rkl
balsamiviinietikkaa
Feta-piparjuurikastike:
1 rs (140 g)
piparjuurituorejuustoa
1 dl
kuohukermaa
100 g
fetajuustoa
1 tl
hunajaa
1 tl
viinietikkaa tai sitruunamehua
■ Sekoita rahkataikinan kuivat aineet kulhossa. Lisää pehmeä voi ja rahka. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi monitoimikoneella tai sähkövatkaimella. Älä sekoita liikaa, ettei taikinaan muodostu turhaan sitkoa.
■ Aseta leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 22-24 cm) pohjan ja reunojen väliin. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille ylös asti. Nosta vuoka kylmään täytteen teon ajaksi.
■ Kuori ja viipaloi punasipulit. Huuhtele omena ja leikkaa lohkoiksi siemenkodan ympäriltä, viipaloi omenalohkot. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.
■ Sekoita kulhossa punasipuli- ja omenaviipaleet, valkosipulit, salvia, fariinisokeri, maissitärkkelys, suola ja lakritsijauhe. Nostele joukkoon juustoraaste ja balsamiviinietikka.
■ Kaada täyte vuokaan pohjataikinalle. Kypsennä piirasta 200-asteisen uunin keskitasolla 45 minuuttia. Anna jäähtyä hetki, ennen kuin avaat vuoasta reunat. Nosta piirakka tarjoiluvadille.
■ Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa haarukalla painelemalla. Tarjoile kastiketta piirakan kanssa.
Resepti: Suvi Rüster