Rommilla maustettu tarte tatin

Ranskalaisesta klassikosta tarte tatinista eli ylösalaisin kiepautetusta omenapaistoksesta on varmasti satoja versioita. Tässä versiossa omena yhdistyy rommin ja vaniljan kanssa.

Määrä6 annosta
Valmistusaika45 min

Taikina:

  • 3 dl

    vehnäjauhoja

  • 2 rkl

    tomusokeria

  • 75 g

    kylmää voita

  • 2 rkl

    ranskankermaa

Täyte:

  • 500 g

    kiinteitä ja hapahkoja omenoita

  • 3 rkl

    rommia

  • 1 tl

    vaniljauutetta

  • 2 dl

    sokeria

  • 125 g

    voita

■ Mittaa kaikki taikinan ainekset kulhoon. Sekoita voimakkaasti sähkövatkaimella tai monitoimikoneella, kunnes taikina on tasaista. Kääri taikina tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin täytteen tekemisen ajaksi.

■ Pese omenat, poista siemenkodat. Leikkaa omenat neljään osaan lohkoiksi ja lohkot halutessasi viipaleiksi. Sekoita kulhossa rommi ja vaniljauute.

■ Mittaa sokeri uunin kestävälle paistinpannulle (halkaisija 22 cm). Nosta pannu liedelle, kuumenna ja anna sokerin sulaa. Kääntele pannua sulatuksen aikana. Kun sokeri on muuttunut kullanruskeaksi, nosta pannu liedeltä. Lisää joukkoon voikuutiot ja rommiliemi. Sekoita voimakkaasti, jotta liemestä tulee tasaista.

■ Aseta omenalohkot pannulle kupera puoli pannua vasten.

■ Kauli taikina pannun kokoiseksi ja nosta kaulimen avulla omenalohkojen päälle. Painele taikina tiiviisti omenoiden ja reunojen väliin.

■ Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 25–30 minuuttia, kunnes taikina on hieman ruskistunut ja kypsä.

■ Kumoa torttu lämpimänä: aseta tarjoilulautanen pannun päälle kanneksi ja kiepauta torttu ylösalaisin lautaselle.

■ Tarjoa piirakan kanssa vaniljajäätelöä.

Resepti: Suvi Rüster

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat