Croque monsieur, lämmin kinkku-juustoleipä

Ranskalaisbistrojen klassikko kruunataan juustolla tukevoitetulla valkokastikkeella.

13.10. 2:00
Määrä4 leipää
ValmistusaikaValmistusaika 30 min

Mornay-kastike:

  • 3 rkl

    voita

  • 3 rkl

    vehnäjauhoa

  • 5 dl

    täysmaitoa

  • ¼ tl

    muskottipähkinää

  • ½ tl

    suolaa

  • ½ tl

    mustapippuria

  • 35 g

    gruyèrejuustoa tai emmentalia (tai sekoitus molempia)

Lisäksi:

  • maalaisleipää

  • 4 rkl

    voita

  • 150 g

    gruyèrejuustoa tai emmentalia (tai sekoitus molempia)

  • 4

    kinkkuviipaletta

  • 4 tl

    dijoninsinappia

■ Valmista kastike. Sulata voi kasarissa ja sekoita joukkoon jauhot. Kypsennä jauhoja muutama minuutti, mutta älä ruskista.

■ Lämmitä maitoa ja lisää se kasariin samalla koko ajan vispilällä sekoittaen. Vatkaa sileäksi ja keitä muutaman minuutin ajan, kunnes kastike paksuuntuu.

■ Mausta muskottipähkinällä, suolalla ja mustapippurilla. Lisää joukkoon juustoraastetta. Anna sulaa ja sekoita tasaiseksi.

■ Leikkaa leivästä kahdeksan noin 1½ cm:n paksuista viipaletta ja voitele molemmin puolin. Paahda valurautapannussa kullanruskeiksi.

■ Raasta juusto.

■ Kasaa leivät: Levitä paahdetulle leivälle sinappia ja lisää ruokalusikallinen mornay-kastiketta. Levitä kastike tasaisesti etteivät leivän reunat kuivu uunissa. Lisää leivälle kourallinen juustoraastetta ja kinkkuviipale. Lisää kinkun päälle toinen kourallinen juustoraastetta. Levitä sinappia toisen leivän alaosaan ja laske sinappipuoli alaspäin juustoleivälle.

■ Levitä päällimmäiseksi lusikallinen kastiketta ja reilusti juustoraastetta. Gratinoi uunissa grillivastusten alla 5–8 minuuttia eli siihen asti, kunnes juusto on sulanut ja ruskistunut.

■ Tarjoa vinegretillä maustetun vihersalaatin ja cocktailkurkkujen kanssa.

Resepti: Kia Arpia ja Petra Wettenranta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat