Lohi-ranskankermapiiras

Lohipiirakka on ikihyvä klassikko. Tässä versiossa kalan kanssa täytteeseen sekoitetaan ranskankermaa ja pilkutetaan kapriksilla maukkaaksi. Piirakan täytteeseen voi halutessaan käyttää myös loimu- tai lämminsavulohta.

8.12.2022 2:00
Määrä6 isoa tai 12 pientä palaa
Valmistusaika20 min + 1 h

Pohja:

  • 3 dl

    vehnäjauhoja

  • 75 g

    kylmää voita

  • ½ tl

    suolaa

  • 1

    kananmunankeltuainen

  • noin 1 rkl

    kylmää vettä

Täyte:

  • 200 g

    nahatonta lohta

  • ½ tl

    suolaa

  • ½ tl

    mustapippuria myllystä

  • 200 g

    maukasta juustoa raasteena, esimerkiksi vintage cheddar

  • 3

    kananmunaa

  • 1 prk (200 g)

    ranskankermaa

  • 2 rkl

    pikkukapriksia

  • 1 rkl

    sitruunamehua

  • 2 tl

    raastettua sitruunankuorta

■ Tee pohja. Nypi jauhot, voi ja suola murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun. Laita jääkaappiin 15 minuutiksi.

■ Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka tai irtopohjavuoka. Painele taikina jauhotetuin käsin vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta päälle leivinpaperi ja kuivattuja herneitä painoksi. Esipaista pohjaa uunissa 15 minuuttia. Poista leivinpaperi painoineen.

■ Leikkaa lohi pieniksi paloiksi. Mausta kala suolalla ja pippurilla.

■ Raasta juusto kulhoon. Sekoita kevyesti vatkatut kananmunat ja ranskankerma juustoraasteeseen. Kaada seos piiraspohjalle. Asettele lohipalat ja kaprikset pinnalle.

■ Säädä uuni 175 asteeseen ja kypsennä piirasta noin 30 minuuttia uunin keskitasolla. Jos piiras tummuu liikaa, laita päälle folio.

■ Anna piiraan jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Tarjoa salaatin kanssa.

Vinkki: Piiraaseen voi halutessaan käyttää kaupan valmista suolaista piirakka- tai ruisperunataikinaa.

Resepti: Sanna Kekäläinen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat