Pohja:
3 dl
vehnäjauhoja
75 g
kylmää voita
½ tl
suolaa
1
kananmunankeltuainen
noin 1 rkl
kylmää vettä
Täyte:
200 g
nahatonta lohta
½ tl
suolaa
½ tl
mustapippuria myllystä
200 g
maukasta juustoa raasteena, esimerkiksi vintage cheddar
3
kananmunaa
1 prk (200 g)
ranskankermaa
2 rkl
pikkukapriksia
1 rkl
sitruunamehua
2 tl
raastettua sitruunankuorta
■ Tee pohja. Nypi jauhot, voi ja suola murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun. Laita jääkaappiin 15 minuutiksi.
■ Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka tai irtopohjavuoka. Painele taikina jauhotetuin käsin vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta päälle leivinpaperi ja kuivattuja herneitä painoksi. Esipaista pohjaa uunissa 15 minuuttia. Poista leivinpaperi painoineen.
■ Leikkaa lohi pieniksi paloiksi. Mausta kala suolalla ja pippurilla.
■ Raasta juusto kulhoon. Sekoita kevyesti vatkatut kananmunat ja ranskankerma juustoraasteeseen. Kaada seos piiraspohjalle. Asettele lohipalat ja kaprikset pinnalle.
■ Säädä uuni 175 asteeseen ja kypsennä piirasta noin 30 minuuttia uunin keskitasolla. Jos piiras tummuu liikaa, laita päälle folio.
■ Anna piiraan jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Tarjoa salaatin kanssa.
Vinkki: Piiraaseen voi halutessaan käyttää kaupan valmista suolaista piirakka- tai ruisperunataikinaa.
Resepti: Sanna Kekäläinen