1 dl
puuroriisiä
1 l
vettä + ½ tl suolaa
1 kg
valkokaalia
1 iso
keltasipuli
25 g
voita
2 tl
suolaa
2–3 rkl
tummaa siirappia
1 rkl
omenaviinietikkaa
1 rkl
rypsiöljyä
500 g
nauta-sikajauhelihaa
2 tl
kuivattua meiramia
1 tl
maustepippuria
noin 5 dl
täysmaitoa
Pinnalle:
3 rkl
voita
■ Keitä riisi lähes kypsäksi suolalla maustetussa runsaassa vedessä. Valuta riisi siivilässä.
■ Huuhtele kaali, poista kanta ja leikkaa kaali pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli.
■ Kuumenna voi isossa paistinpannussa. Paista kaalisilppua pannussa samalla sekoitellen, kunnes kaali hieman ruskistuu. Mausta suolalla (1 tl), siirapilla ja omenaviinietikalla. Nosta kaalit 2 litran vetoiseen uunivuokaan.
■ Ruskista sipulit kevyesti öljyssä paistinpannussa. Lisää jauheliha, ja ruskista. Mausta suolalla (1 tl), meiramilla ja maustepippurilla.
■ Sekoita kaalin joukkoon jauhelihaseos ja riisi. Kaada vuokaan täysmaitoa sen verran, että maitoa tulee kaaliseoksen pinnan tasolle. Lisää päälle voinokareet.
■ Kypsennä 175-asteisessa uunissa 1½ tuntia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa.
Resepti: Suvi Rüster