Paras kaalilaatikko

Kaalilaatikko vaatii muutamia vanhalta kansalta opittuja niksejä, ja yksi niistä on kaalin ruskistaminen. Kaalisilpun koko on makuasia, mutta kevyesti ruskistuessaan kaalin sokerit karamellisoituvat ja mausta tulee sopivasti makea.

5.1. 2:00
Määrä6 annosta
Valmistusaika2 h
  • 1 dl

    puuroriisiä

  • 1 l

    vettä + ½ tl suolaa

  • 1 kg

    valkokaalia

  • 1 iso

    keltasipuli

  • 25 g

    voita

  • 2 tl

    suolaa

  • 2–3 rkl

    tummaa siirappia

  • 1 rkl

    omenaviinietikkaa

  • 1 rkl

    rypsiöljyä

  • 500 g

    nauta-sikajauhelihaa

  • 2 tl

    kuivattua meiramia

  • 1 tl

    maustepippuria

  • noin 5 dl

    täysmaitoa

Pinnalle:

  • 3 rkl

    voita

■ Keitä riisi lähes kypsäksi suolalla maustetussa runsaassa vedessä. Valuta riisi siivilässä.

■ Huuhtele kaali, poista kanta ja leikkaa kaali pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli.

■ Kuumenna voi isossa paistinpannussa. Paista kaalisilppua pannussa samalla sekoitellen, kunnes kaali hieman ruskistuu. Mausta suolalla (1 tl), siirapilla ja omenaviinietikalla. Nosta kaalit 2 litran vetoiseen uunivuokaan.

■ Ruskista sipulit kevyesti öljyssä paistinpannussa. Lisää jauheliha, ja ruskista. Mausta suolalla (1 tl), meiramilla ja maustepippurilla.

■ Sekoita kaalin joukkoon jauhelihaseos ja riisi. Kaada vuokaan täysmaitoa sen verran, että maitoa tulee kaaliseoksen pinnan tasolle. Lisää päälle voinokareet.

■ Kypsennä 175-asteisessa uunissa 1½ tuntia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa.

Resepti: Suvi Rüster

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat