Blinipannukakku:
6 dl
maitoa
20 g
tuorehiivaa
4 dl
tattarijauhoja
2 dl
gluteenitonta olutta
1 dl
vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1½ tl
suolaa
3
keltuaista
3
valkuaista
50 g
voita
Munakoisokaviaari:
1
munakoiso
1
pieni sipuli
1
valkosipulin kynsi
3
tomaattia
2 rkl
oliiviöljyä
½ prk
smetanaa
1
sitruunan mehu ja kuori
2 rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
suolaa
pippuria
Tarjoiluun esimerkiksi:
smetanaa
mätiä
graavikalaa
■ Aloita blinipannukakun valmistus tekemällä esitaikina. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi.
■ Lisää joukkoon hiiva ja tattarijauhot. Sekoita hyvin.
■ Peitä taikina-astia kelmulla ja nosta jääkaappiin yöksi käymään.
■ Kun olet valmis paistamaan blinipannukakun, valmista taikina loppuun.
■ Lisää esitaikinan joukkoon olut, gluteeniton jauhoseos ja suola. Sekoita hyvin.
■ Erottele kananmunan keltuaiset valkuaisista. Jätä valkuaiset odottamaan puhtaaseen kulhoon.
■ Lisää keltuaiset taikinaan ja sekoita hyvin.
■ Vatkaa valkuaiset toisessa kulhossa kovaksi vaahdoksi.
■ Lämmitä uuni 200 asteeseen.
■ Laita voi uunipellille ja nosta pelti uuniin. Anna voin sulaa pellillä.
■ Kaada sulanut voi taikinan joukkoon ja sekoita hyvin. Levitä pellille jäänyt voi tasaisesti uunipellille esimerkiksi pullasudilla.
■ Nostele vaahdotetut valkuaiset taikinan joukkoon vispilällä tai nuolijalla. Sekoita varovasti tasaiseksi.
■ Kaada taikina uunipellille ja nosta pelti uunin alatasolle.
■ Paista pannukakkua noin 15–20 minuuttia tai kunnes se on asettunut.
■ Valmista munakoisokaviaari. Halkaise munakoiso pituussuunnassa ja töki pinta haarukalla. Ripottele päälle hieman suolaa.
■ Laita munakoison puolikkaat takaisin kiinni toisiinsa ja kääri munakoiso folioon.
■ Paahda munakoisoa uunissa noin tunti, kunnes se on täysin kypsä.
■ Voit vaihtoehtoisesti kypsentää munakoisonpuolikkaat paistinpannulla kannen alla. Viillä ristiviiltoja munakoison sisäpintaan ja mausta suolalla. Anna munakoisojen hikoilla hetki ja kuivaa pinta. Lorauta paistinpannulle hieman oliiviöljyä ja ¾ dl vettä. Laita munakoisot paistinpannulle leikkauspinta alaspäin ja peitä paistinpannu kannella. Kypsennä miedolla lämmöllä noin 15–20 minuuttia, kunnes munakoison puolikkaat ovat läpikypsiä. Nosta pois paistinpannulta.
■ Hienonna sipuli, valkosipuli ja pilko tomaatit kuutioiksi.
■ Paahda sipulia ja valkosipulia paistinpannulla oliiviöljyssä, kunnes ne pehmenevät. Lisää tomaatit ja kypsennä niitä hetki sipuleiden kanssa.
■ Kaavi kypsän munakoison pehmeä sisus paistinpannulle ja sekoita se sipuleiden ja tomaattien joukkoon.
■ Kaada kasvikset paistinpannulta kulhoon. Mikäli haluat, voit soseuttaa seoksen sauvasekoittimella tasaiseksi.
■ Sekoita kasvisten joukkoon smetana.
■ Raasta seoksen joukkoon hyvin pestyn sitruunan kuori hienona raasteena. Purista sekaan myös sitruunan mehu.
■ Mausta seos hienonnetulla tillillä, suolalla ja pippurilla.
■ Tarjoile blinipannukakku lämpimänä munakoisokaviaarin, smetanan, mädin, graavikalan ja sipulin kanssa.
Resepti: Kaisa Johansson