2
porkkanaa
2
varsisellerin vartta
1
keskikokoinen sipuli
2
valkosipulinkynttä
1 tl
jauhettua juustokuminaa
1 tl
kurkumaa
½ tl
korianterinsiemeniä
1 prk
(400 g) tomaattimurskaa
2 dl
kuivattuja linssejä
1–1,5 l
kasvislientä
3
lehtikaalin tai mustakaalin vartta
Tarjoiluun:
jogurttia
yrttiöljyä
Yrttiöljy
1 ruukku lehtipersiljaa
1 valkosipulinkynsi
1 luomu sitruunankuori
2 rkl sitruunamehua
¾ dl neitsytoliiviöljyä
½ jalapeno (voi jättää pois)
■ Kuori sipuli ja porkkana. Pese varsiselleri. Pilko kaikki kuutioiksi. Kuori ja hienonna myös valkosipulinkynnet.
■ Lämmitä öljyä padassa tai kattilassa. Lisää kasvikset ja kuullota keskilämmöllä noin 5 minuutin ajan.
■ Murskaa korianterinsiemeniä hieman morttelissa ja lisää muiden mausteiden kanssa kattilaan. Paista muutama minuutti.
■ Huuhtele linssit juoksevan veden alla ja lisää kattilaan. Kaada joukkoon tomaattimurska ja vesi. Lisää kasvisliemi tai vesi ja kasvisliemikuutiot.
■ Hauduta välillä sekoittaen kunnes linssit ovat kypsät, lajikkeesta riippuen 20–40 minuuttia.
■ Valmista sillä välin yrttiöljy. Saat tasaista öljyä monitoimikoneella tai tehosekoittimella. Voit valmistaa sen myös morttelilla tai veitsellä. Hienonna lehtipersilja (ja jalapeno, jos käytät sitä). Kuori ja hienonna valkosipuli. Raasta sitruunan kuori ja purista sitruunamehu. Sekoita ainekset tasaiseksi öljyn kanssa.
■ Poista lehti- tai mustakaalista paksu lehtiruoti ja hienonna lehdet. Lisää ne keittoon loppuvaiheessa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Jos haluat tasaista keittoa voit soseuttaa sen sauvasekoittimella. Muutama pyöräytys sauvasekoittimella voi jo riittää, jotta linsseissä ja kasviksissa säilyy rakenne sekä suutuntuma.
■ Tarjoile keitto jogurtin ja yrttiöljyn kanssa.
■ Vinkki! Yrttiöljy säilyy jääkaapissa noin viikon. Voit myös pakastaa öljyä esimerkiksi jääpala-astiaan ja lisätä jäisen kuution suoraan pannulle tai keittoon.
Resepti: Kia Arpia ja Petra Wettenranta