Italialainen sitruunakana ja parmesaani­majoneesi

Ota käyttöön yhden vuoan taktiikka – kypsennä kana ja perunat samassa astiassa uunin lämpimässä syleilyssä.

MääräAnnoksia 3-4
Valmistusaika20 minuuttia + 1 tunti 45 minuuttia
  • 1

    kokonainen (luomu)kana

  • suolaa, mustapippuria myllystä

  • 1 rkl

    kuivattua oreganoa

  • 1 tl

    kuivattua chiliä myllystä

  • 1

    pieni luomusitruuna tai 4 pientä snack-sitruunaa

  • 4

    isoa valkosipulinkynttä

Lisäksi

  • 1 kg

    pienehköjä perunoita

  • suolaa, mustapippuria myllystä

  • muutama oksa rosmariinia

  • 4 rkl

    oliiviöljyä

  • 2 dl

    oliiveja

Tarjoiluun

  • parmesaanimajoneesia

  • vihreää salaattia

Parmesaanimajoneesi

  • 1

    huoneenlämpöinen kananmuna

  • 1 tl

    suolaa

  • ⅓ tl

    mustapippuria myllystä

  • 3 dl

    rypsiöljyä

  • ¾ dl

    raastettua parmesaania

  • 1 tl

    sitruunanmehua

  • 2 tl

    raastettua sitruunankuorta

■ Pyyhi kana kuivaksi sisältä ja päältä. Hiero pintaan suolaa, pippuria, oreganoa ja chiliä.

■ Pese sitruuna. Pistele siihen reikiä. Työnnä sitruuna kanan sisään. (Huom. älä leikkaa sitruunaa kahtia, sillä sen maku muuttuu kitkeräksi paistettaessa. Jos kana on pieni, käytä snack-sitruunoita.) Työnnä sisään valkosipulit kuorineen. Valuta kanalle öljyä. Paista ensin 180 asteessa noin 45 minuuttia.

■ Kuori tai raaputa perunat puhtaiksi. Käännä kana. Lisää perunat, rosmariinioksat ja oliivit uunivuokaan.

■ Jatka paistamista 45–60 minuuttia tai kunnes paksuimpaan kohtaan työnnetty paistolämpömittari osoittaa 75 astetta. Voit myös kokeilla kypsyyttä näin: tee terävällä veitsellä reikä paksuimpaan kohtaan kanaa. Jos ulos tihkuu kirkasta nestettä, niin kana on kypsää.

■ Ota sitruuna ja valkosipulikynnet pois kanan sisältä. Purista sitruunamehua kanan pinnalle. Purista valkosipulien sisukset perunoiden päälle.

■ Tarjoa kana parmesaanimajoneesin ja salaatin kanssa.

■ Näin teet parmesaanimajoneesia: Riko huoneenlämpöinen kananmuna litran mittakannun pohjalle. Sekoita joukkoon suola ja mustapippuri. Lisää öljyä tippoina, koko ajan sekoittaen. Käytä sauvasekoitinta. Kun seos alkaa paksuuntua, lisää öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

■ Sekoita joukkoon parmesaani, sitruunamehu ja sitruunan kuoriraaste.

Resepti: Sanna Kekäläinen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat