1
kokonainen (luomu)kana
suolaa, mustapippuria myllystä
1 rkl
kuivattua oreganoa
1 tl
kuivattua chiliä myllystä
1
pieni luomusitruuna tai 4 pientä snack-sitruunaa
4
isoa valkosipulinkynttä
Lisäksi
1 kg
pienehköjä perunoita
suolaa, mustapippuria myllystä
muutama oksa rosmariinia
4 rkl
oliiviöljyä
2 dl
oliiveja
Tarjoiluun
parmesaanimajoneesia
vihreää salaattia
Parmesaanimajoneesi
1
huoneenlämpöinen kananmuna
1 tl
suolaa
⅓ tl
mustapippuria myllystä
3 dl
rypsiöljyä
¾ dl
raastettua parmesaania
1 tl
sitruunanmehua
2 tl
raastettua sitruunankuorta
■ Pyyhi kana kuivaksi sisältä ja päältä. Hiero pintaan suolaa, pippuria, oreganoa ja chiliä.
■ Pese sitruuna. Pistele siihen reikiä. Työnnä sitruuna kanan sisään. (Huom. älä leikkaa sitruunaa kahtia, sillä sen maku muuttuu kitkeräksi paistettaessa. Jos kana on pieni, käytä snack-sitruunoita.) Työnnä sisään valkosipulit kuorineen. Valuta kanalle öljyä. Paista ensin 180 asteessa noin 45 minuuttia.
■ Kuori tai raaputa perunat puhtaiksi. Käännä kana. Lisää perunat, rosmariinioksat ja oliivit uunivuokaan.
■ Jatka paistamista 45–60 minuuttia tai kunnes paksuimpaan kohtaan työnnetty paistolämpömittari osoittaa 75 astetta. Voit myös kokeilla kypsyyttä näin: tee terävällä veitsellä reikä paksuimpaan kohtaan kanaa. Jos ulos tihkuu kirkasta nestettä, niin kana on kypsää.
■ Ota sitruuna ja valkosipulikynnet pois kanan sisältä. Purista sitruunamehua kanan pinnalle. Purista valkosipulien sisukset perunoiden päälle.
■ Tarjoa kana parmesaanimajoneesin ja salaatin kanssa.
■ Näin teet parmesaanimajoneesia: Riko huoneenlämpöinen kananmuna litran mittakannun pohjalle. Sekoita joukkoon suola ja mustapippuri. Lisää öljyä tippoina, koko ajan sekoittaen. Käytä sauvasekoitinta. Kun seos alkaa paksuuntua, lisää öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
■ Sekoita joukkoon parmesaani, sitruunamehu ja sitruunan kuoriraaste.
Resepti: Sanna Kekäläinen