Pohja:
150 g
voita
3 ½ dl
vehnäjauhoja
½ tl
suolaa
1
kananmuna
kylmää vettä
Täyte:
4
keitettyä varhaisperunaa tai pientä siikliä
3
kananmunaa
3 dl
kuohu- tai ruokakermaa
1 dl
raastettua parmesaania tai muuta maukasta juustoa
½ tl
suolaa
½ tl
mustapippuria myllystä
3 rkl
hienonnettua tilliä
1 rkl
sitruunan kuoriraastetta
150 g
kylmä- tai lämminsavulohta
Viimeistelyyn:
tilliä
sitruunan kuoriraastetta
viipaloitua sitruunaa
raastettua parmesaania
■ Tee pohja. Kuutioi voi ja nypi se sekaisin jauhojen ja suolan kanssa. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa, ettei taikinaan synny sitkoa. Lisää tarvittaessa hieman kylmää vettä.
■ Taputtele taikina pinnoitetun, halkaisijaltaan n. 22 cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin 30 minuutiksi.
■ Kuumenna uuni 200 asteeseen. Nosta piirakkapohjan päälle leivinpaperipala ja kuivattuja herneitä painoksi. Pistele pohjaan haarukalla reikiä.
■ Esipaista pohjaa uunin alatasolla 15 minuuttia.
■ Valmista täyte esipaiston aikana. Viipaloi perunat. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää kerma ja juustoraaste joukkoon. Mausta suolalla, pippurilla, tillillä ja sitruunan kuoriraasteella.
■ Poista esipaistetulta piirakkapohjalta leivinpaperi painoineen. Kaada muna-kermaseos piiraspohjalle. Asettele päälle perunaviipaleita ja halutessasi lohiviipaleita. Voit myös lisätä lohet vasta paistamisen jälkeen.
■ Säädä uuni 175 asteeseen. Kypsennä piirasta alatasolla noin 35 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt melkein kokonaan. Jos piiras tummuu liikaa, laita päälle folio.
■ Viimeistele raastetulla parmesaanilla, tillillä ja lohella, jos sitä ei lisätty täytteeseen ennen paistamista. Tarjoa salaatin kanssa.
Resepti: Sanna Kekäläinen