Sitruunainen lohi-perunapiiras

Tässä on ruokaisa vaihtoehto illanistujaisiin tai juhlavampaan kahvipöytään.

MääräAnnoksia 8-10
ValmistusaikaValmistusaika 75 minuuttia

Pohja:

  • 150 g

    voita

  • 3 ½ dl

    vehnäjauhoja

  • ½ tl

    suolaa

  • 1

    kananmuna

  • kylmää vettä

Täyte:

  • 4

    keitettyä varhaisperunaa tai pientä siikliä

  • 3

    kananmunaa

  • 3 dl

    kuohu- tai ruokakermaa

  • 1 dl

    raastettua parmesaania tai muuta maukasta juustoa

  • ½ tl

    suolaa

  • ½ tl

    mustapippuria myllystä

  • 3 rkl

    hienonnettua tilliä

  • 1 rkl

    sitruunan kuoriraastetta

  • 150 g

    kylmä- tai lämminsavulohta

Viimeistelyyn:

  • tilliä

  • sitruunan kuoriraastetta

  • viipaloitua sitruunaa

  • raastettua parmesaania

■ Tee pohja. Kuutioi voi ja nypi se sekaisin jauhojen ja suolan kanssa. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa, ettei taikinaan synny sitkoa. Lisää tarvittaessa hieman kylmää vettä.

■ Taputtele taikina pinnoitetun, halkaisijaltaan n. 22 cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

■ Kuumenna uuni 200 asteeseen. Nosta piirakkapohjan päälle leivinpaperipala ja kuivattuja herneitä painoksi. Pistele pohjaan haarukalla reikiä.

■ Esipaista pohjaa uunin alatasolla 15 minuuttia.

■ Valmista täyte esipaiston aikana. Viipaloi perunat. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää kerma ja juustoraaste joukkoon. Mausta suolalla, pippurilla, tillillä ja sitruunan kuoriraasteella.

■ Poista esipaistetulta piirakkapohjalta leivinpaperi painoineen. Kaada muna-kermaseos piiraspohjalle. Asettele päälle perunaviipaleita ja halutessasi lohiviipaleita. Voit myös lisätä lohet vasta paistamisen jälkeen.

■ Säädä uuni 175 asteeseen. Kypsennä piirasta alatasolla noin 35 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt melkein kokonaan. Jos piiras tummuu liikaa, laita päälle folio.

■ Viimeistele raastetulla parmesaanilla, tillillä ja lohella, jos sitä ei lisätty täytteeseen ennen paistamista. Tarjoa salaatin kanssa.

Resepti: Sanna Kekäläinen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat