Sanoma Pro

Einstein kirjoitti rahapulassa pikalähetille muistilapun onnellisuusteoriasta – nyt se kaupattiin 1,3 miljoonalla eurolla

Myyntihinta ylitti huutokaupan ennakkoarvion.

rac
Tiedemiesnero Albert Einsteinin rahapulassa 1922 kirjoittama muistilappu onnellisuusteoriasta on huutokaupattu Jerusalemissa reilulla 1,3 miljoonalla eurolla, kertoo BBC.

Einstein kirjoitti lapun hotellihuoneessaan pikalähetille, koska hänellä ei ollut antaa tälle juomarahaa. Einstein kertoi lähetille, että jos häntä onnistaa, lappu saattaa olla vielä jonain päivänä arvokas.


Einstein kirjoitti näkemyksensä onnel­lisuudesta Japanissa, missä hän oli luen­noimassa voitettuaan fysiikan Nobel-palkinnon. Rivit kirjoitettiin saksaksi Imperial Hotel Tokyo -hotellin muistilapulle.

Vaikka Einstein omisti elämänsä tieteelle, ei kuuseen kurkottelu ole neron mukaan kuitenkaan välttämättä tae onnellisuudelle.

”Rauhallinen ja nöyrä elämä tuo enemmän onnellisuutta kuin menestyksen tavoittelu ja siitä koituva jatkuva levottomuus”, Einstein kirjoitti.

Huutokaupassa myytiin myös toinen Einsteinin samoihin aikoihin kirjoittama muistilappu. Reilulla 200 000 eurolla myydyllä lapulla Einstein kirjoitti, kuinka tahto löytää keinot.

Huutokaupanpitäjän mukaan lappujen myyntihinnat ylittivät odotukset. Ostajan kerrottiin olevan nimettömänä pysyvä eurooppalainen ja myyjänä oli pikalähetin veljenpoika.