Sunnuntai

Oppisopimus katkaisi syrjäytymiskierteen

Toni Herrala, 24

Tilaajille

'R iihimäellä oli ongelmia, ja muutin viime talvena tänne Hämeenlinnaan. Halusin eroon siitä jengistä. Halusin laittaa elämäni kuntoon.

Nyt opiskelen varastotyötä oppisopimuksella. Ehdin olla työttömänä varmaan viisi vuotta. Sinä aikana minulle tarjottiin vain yhtä työpaikkaa, sekin oli Turengissa.

Riihimäen-vuosina tein koko ajan työhakemuksia ja lähetin niitä itse sähköpostitse, varmaan kaksi kolme hakemusta kuukaudessa. Kertaakaan ei tärpännyt. Monista paikoista soitettiin, mutta sitten niistä ei enää kuulunut. Ne katsoo niin paljon sitä työkokemusta, jota mulla ei ollut. Olen aina ollut valmis töihin, mutta niitä ei ole ollut tarjolla.

Sain peruskoulun loppuun 17-vuotiaana. Otin hatkat laitoksesta, perhekodista ja pääsin tädille asumaan. Opiskelin 2,5 vuotta teollista pintakäsittelyä, mutta keskeytin. Olin nuori, eikä koulu kiinnostanut. Eikä se tuntunut omalta alalta.

Vanhempani asuivat erillään. Äitini kuoli pari vuotta sitten. Isäni on ollut välillä vankilassa, välillä varastohommissa tai raksalla, ja nyt hän on työttömänä. Isoveljeni on menossa tänä vuonna vankilaan vanhoista jutuista.

Työttömyysvuodet menivät sumussa. Illat kuluivat kaupungilla. Olutta kului. Selvin päin olen kunnollinen, mutta päihdepäissään tuli tehtyä tyhmyyksiä, ja kaveriporukka vei mukanaan. Olin poliisien kanssa tekemisissä, mutta vältyin vankilalta. Tajusin itse, että homma menee yli. Katkaisin välit kaikkiin vanhoihin kavereihin.

Riihimäellä yhteistyö työkkärin kanssa ei oikein toiminut. Hämeenlinnassa ne tekee kaikkensa, että nuoret pääsee töihin. Ensin pääsin pariksi kuukaudeksi kuntouttavaan työhön kaupungin varikolle.

Tämän ikäisenä ei enää huvita mennä ammattikouluun nuorten kanssa. Sanoin, että haluan joko töihin tai oppisopimuskoulutukseen. Työkkäri otti yhteyttä Aktiiviakatemiaan, joka järjesti oppisopimuspaikan.

Saan nyt tessin mukaisen palkan, vähän alle 9 euroa tunti. Työttömänä sain toimeentulotukea ja asumistukea, eikä ero ole suuri. Nyt on taloudellisesti vaikeaa, kun saan niin vähän palkkaa.

Pari kertaa on tullut mieleen, että pitäisikö lopettaa, kun palkka on niin pieni. En lopeta, koska haluan koulutuksen ja vakituisen työpaikan. Koulutus on tärkeä juttu. Ja valmistumisen jälkeen palkan pitäisi nousta 12 euroon. Olisin siihen tyytyväinen.

Teen aika normaalia varastotyötä, joka päivä kahdeksasta neljään. Oppisopimuksen koulutuspäivät alkavat syyskuussa. Koulua on kolme päivää kuukaudessa.

Oppisopimus on tuonut säännöllisyyttä elämään, ja olen viihtynyt työssä. Muuten olisi varmaan jatkunut se vanha elämäntyyli – juominen ja rällästys.

Nyt tavoitteenani on vakiduuni ja normaali elämä.

Otin itseäni niskasta kiinni. Kaikkien nuorten pitäisi ottaa itseään niskasta kiinni.

Kyllä se siitä paremmaksi muuttuu."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää