Sunnuntai

Juri Derjabin: Puhe Suomen ja Neuvostoliiton ystävyydestä oli liturgiaa

Pelätty "Suomen-syöjä" Juri Derjabin myöntää nyt, että puheet Suomen ja Neuvostoliiton ystävyydestä eivät olleet totta. Derjabin ei millään olisi halunnut tunnustaa Suomen puolueettomuutta, vaan pitää Suomen Neuvostoliiton lähellä.

Tilaajille

Seinillä on muistoja Suomesta. On kehystetty ilmakuva Venäjän suurlähetystöstä Helsingin Tehtaankadulla, Kari Suomalaisen pilapiirros ja valokuvia entisistä presidenteistä.

Keskellä työhuonetta nojatuolissa, rollaattori vierellään, istuu Suomeen erikoistunut neuvostodiplomaatti ja entinen Helsingin-suurlähettiläs Juri Derjabin, 80, jota kylmän sodan aikaan kutsuttiin jopa Suomen-syöjäksi.

Isohko kerrostaloasunto on Moskovan vehreällä esikaupunkialueella. Derjabin on asunut Moskovassa sen jälkeen kun palasi suurlähettilään pestiltään Helsingistä vuonna 1996.

Ensimmäiselle komennukselleen Suomeen hän muutti helmikuussa 1968. Sen jälkeen hän ehti puhua monta kertaa Suomen ja Neuvostoliiton ystävyydestä, niin tapana oli. Mutta eihän se mitään totta ollut, hän sanoo nyt.

"Sanat ystävyydestä olivat kuin liturgia kirkossa. Ne olivat isoja sanoja, jotka eivät vastanneet suhteittemme oikeaa tolaa. Mitä se sellainen ystävyys oli, kun epäluottamus kuitenkin säilyi ja jatkuvasti syntyi uusia jännitteitä?"

Pilkkanimen Suomen-syöjä Derjabin sai sen takia, että kirjoitti 1970–80-luvuilla kirjoja salanimellä Juri Komissarov. Niissä hän luennoi tarkasti, missä Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittiset rajat olivat.

Nimitys oli tosin virheellinen, sillä Derjabinin mielestä Suomen itsenäisyys palveli parhaiten Neuvostoliiton etuja. Ennemminkin hän oli Suomen liikkumatilan syöjä. Neuvostoliitto halusi pitää Suomen erikoistapauksena ja lähellä.

"Se oli yksi hankalista kysymyksistämme suhteessamme Suomeen. Emme mitenkään halunneet tunnustaa Suomen puolueettomuutta, minä mukaan luettuna", hän sanoo.

Nyt Derjabin sanoo, että Neuvostoliitto tunnusti käytännössä Suomen puolueettomuuden vuonna 1975, kun Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokous Etyk järjestettiin Helsingissä. Sitä hän pitää presidentti Urho Kekkosen sitkeän työn ansiona. Tosin Komissarov selitti vielä vuosia, miksi Suomi ei ole puolueeton.

"Kekkonen onnistui siinä, että me aloimme de facto tunnustaa puolueettomuutta muun muassa Etykin kautta, vaikka tosiasiassa tunnustamisen teki Gorbatšov."

Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatšov totesi Suomen puolueettomuuden 1989.

"En silti ryhtyisi mitenkään yliarvioimaan Gorbatšovin tärkeyttä. Siinä onnistuttiin juoksemaan jo lähtenyt juna kiinni ja hyppäämään viimeiseen vaunuun, kun juna jo meni ja meni ja meni."

Derjabin arvostaa Kekkosen ulkopolitiikkaa suuresti. Tässä työhuoneessa hän käänsi Juhani Suomen Lohen sukua -kirjan venäjäksi. Tiivistetty venäjännös ilmestyi viime marraskuussa.

Sille oli aikaa, sillä jalat ovat huonossa kunnossa. Derjabin ei enää lähde kahdeksannen kerroksen asunnosta mielellään ulos, mitä nyt joskus kiertää talon rollaattorin avulla. Tupakoinninkin hän on lopettanut.

Suomea hän lukee sujuvasti. "Luen verkosta HeSan joka päivä ja muitakin lehtiä."

Mutta siitä Kekkosesta.

"Poliittisena toimijana hän oli maailmanluokan tasoa. Tämä ei ole pelkkä kohteliaisuus, vaan oikeasti se oli niin", Derjabin sanoo.

"Kekkonen tunsi meidät hyvin, tiesi venäläisten vahvat ja heikot puolet. Hän esimerkiksi ymmärsi, että [neuvostojohtaja] Leonid Brežnev rakasti isoja sanoja itsestään, ja Kekkonen pelasi niillä. Antoi kunniamerkkejä ja niin edelleen."

Kekkonen sai Derjabinin kääntämään Juhani Suomen kirjan. Derjabin oli huomannut, ettei Venäjällä enää tunneta Kekkosta.

Derjabin piti kirjasta.

"Minua erityisesti miellyttää, että kirjassa on niin paljon Kekkosesta ihmisenä."

Kun kirjan venäjännös ilmestyi, vuoden 1961 nootti nousi tietysti esiin. Derjabin oli ollut mukana kirjoittamassa noottia, vaikka ei tiennyt sen kohdetta.

Neuvostoliitto lähetti Suomelle nootin, koska sen mukaan Länsi-Saksa ja sotilasliitto Nato aiheuttivat sodan uhkaa Pohjois-Euroopassa. Neuvostoliitto vaati siksi Suomea neuvotteluihin, mikä hermostutti suomalaisia.

Nootin taustalla oli Neuvostoliiton ja Yhdysvaltain välien kiristyminen jaetussa Berliinissä. Suomessa nootti on lisäksi tulkittu Neuvostoliiton tueksi Kekkoselle.

Kekkonen oli vuonna 1961 vasta ensimmäisen kauden presidentti, ja vuoden 1962 vaaleissa hänen vastaehdokkaakseen oli ryhtymässä oikeuskansleri Olavi Honka, jota tukivat kokoomus ja sosiaalidemokraatit.

Kekkonen torjui nootin, ratkaisi kriisin ja rakensi maineensa Suomen ja Neuvostoliiton suhteiden takaajana.

Aiemmin Derjabin on arvellut, että Kekkonen olisi jopa saattanut olla tilaamassa noottia varmistaakseen vaalit. Nyt hän täsmentää.

"Nootilla oli useita tavoitteita. Päätavoite, jonka me pitkään kiistimme, mutta niin se oli, oli jälleen kerran puuttuminen [Suomen] sisäisiin asioihin. Piti turvata Kekkosen voitto vuoden 1962 vaaleissa, hajottaa Honka-liitto. Kekkonen oli meille hyvin tärkeä ja myös tiesi sen", Derjabin sanoo.

"Puhutaan myös, että Kekkonen tilasi tämän nootin. Luulen, että ei. Luulen, että idea syntyi 'toisella linjalla', mutta Kekkonen ei vastustanut vaan käytti hyväkseen."

"Ellei Kekkonen ollut suora tilaaja, niin hän oli täysin kärryillä, että sellaista noottia valmistellaan, että se tulee ja koska se tulee. Sen hän tiesi varmasti."

Oli nootilla myös ulkopoliittisia tavoitteita, hän lisää.

Toisella linjalla Derjabin viittaa Helsingin-lähetystössä toimineisiin tiedustelupalvelu KGB:n miehiin, joilla oli diplomaatin peitevirka. Heillä oli yhteys Neuvostoliiton kommunistipuolueen keskuskomiteaan, joka oli maan tärkein toimija. Diplomaateilla oli linja vain ulkoministeriöön.

Kekkonen ja myöhemmin presidentti Mauno Koivistokin käyttivät tätä toista linjaa asioidessaan Neuvostoliiton kanssa.

Tunnetuin toisen linjan miehistä oli Viktor Vladimirov, jonka virallisena tittelinä oli ministerineuvos, kun hän oli KGB:n residenttinä Helsingissä 1977–1984. Vladimirov tunsi kaikki tärkeät suomalaiset, ja monet vähemmänkin tärkeät halusivat tuntea hänet.

Derjabin oli "puhdas" diplomaatti, eikä hänen suhteensa Vladimiroviin ollut yksinkertainen.

"Esitin usein mielipiteitä, jotka erosivat Vladimirovin mielipiteistä, ja silloin minua tuki Vladimir Sobolev, suurlähettiläämme", Derjabin sanoo ja tekee ristinmerkin mainitessaan jo kuolleen Sobolevin nimen.

Derjabinin mukaan iso kiista syntyi ennen vuoden 1982 presidentinvaaleja, kun Kekkonen oli eronnut. Keskustapuolueessa ehdolle halusivat Ahti Karjalainen ja Johannes Virolainen. Sosiaalidemokraattien ehdokkaaksi oli nousemassa pääministeri Koivisto, joka vaalit sitten voittikin.

"Moskova Vladimirovin kautta tuki Karjalaista. Mutta me teimme kaikkemme, ettei niin kävisi. Me Sobolevin kanssa kirjoitimme Moskovaan lähetettyyn depessiin [raporttiin], ettei Karjalainen ole enää mikään tekijä, että hänen aikansa on mennyt, hän on heikko poliitikko, ei häntä valita. Jopa Virolainen olisi parempi. Kirjoitimme, että tukekaa Koivistoa. Hänellä on sekä henkilökohtaista että poliittista arvovaltaa."

Derjabinilla ei olekaan hyvää sanottavaa Vladimirovin muistelmista, jotka ilmestyivät 1996 nimellä Näin se oli.

"Hänen kirjansa on tietenkin viekas. Hän ei pitkään aikaan tietenkään myöntänyt, että oli KGB:n kenraali. Kirjassaan hän kaikin tavoin korostaa rooliaan."

Mutta Vladimirovin taitavuutta Derjabin ei kiistä.

"Hän tunsi Suomen, se on totta. Hän osasi pelata suomalaisten kanssa, se on totta. Suomalaiset innokkaasti pitivät häneen yhteyttä ja antoivat tietoja, se on totta", Derjabin sanoo. "Ja oikeassa suomalaiset olivat, siihen aikaan hän oli tärkeämpi kuin suurlähettiläs."

Hän toistaa käsityksensä: "Suomettuminen oli kaksisuuntainen katu." Monet suomalaiset käyttivät Kremlin-korttia omiin etuihinsa.

Toinen tunnettu hahmo oli Vladimir Stepanov, joka oli suurlähettiläs 1973–1979.

Häntä Derjabin arvostaa, vaikka Suomessa jyrkän Stepanovin maine on huonompi kuin sulavan Vladimirovin.

"Hän on vahva persoona. Hän myös ajatteli, että hän voi Suomessa mennä mistä ovesta tahansa, vaikka läpi."

Stepanovin lähettiläskaudella Neuvostoliitto puuttui näkyvästi Suomen asioihin esimerkiksi silloin kun Keijo Korhonen siirrettiin pois ulkoministerin paikalta 1977.

"Stepanov syytti Korhosta neuvostovastaiseksi. Mutta ei se niin ollut. Korhonen ajoi puolueettomuuspolitiikkaa, koska ajatteli sen olevan Suomen etu."

Stepanov oli taustapiruna myös vuonna 1978 esitetylle ehdotukselle järjestää Suomen ja Neuvostoliiton yhteiset sotaharjoitukset. Se oli lopulta yksi pääsyy siihen, että hänet siirrettiin Petroskoihin.

Derjabin aloitti uransa, kun Josif Stalin oli vielä diktaattori, ja päätti sen Venäjän ensimmäisenä suurlähettiläänä Helsingissä 1992–1996.

Suurlähettilään pesti oli kolmas komennus Helsingissä, eikä se alkanut mitenkään helposti. Komissarov-tausta oli poltinmerkki, jota suomalaisten oli vaikea unohtaa.

Merkkiä vahvisti toinen noottikriisi 1994, kun Derjabin piti Isänmaallinen kansanliike -yhdistyksen perustamista Pariisin rauhansopimuksen vastaisena. Suomi käytännössä kieltäytyi reagoimasta.

Mutta julkisella ripittäytymisellä Derjabin sai siirretyksi Komissarovin maineen taaemmas. Hän antoi satoja haastatteluja: "Silloin 1990-luvun alussa suomalaisten luottamus venäläisiin oli matala."

Hiljalleen välit toipuivat. Nyt suomalaiset ja venäläiset ovat enemmän tekemisissä keskenään kuin koskaan. Samalla valtioiden välit ovat tasa-arvoistuneet ja parantuneet. Suomen-vastainen raja on Venäjälle sen rajoista ongelmattomin, ja se haluaa pitää sen sellaisena. Välillä esiin nousee kiistoja, kuten nyt huostaanotot, joista on tullut äänekkäin kriisi vuosiin.

"Eihän tämä tietenkään ole mukava tilanne meille eikä suomalaisille, mutta ratkaistavissa oleva. En politisoisi sitä liikaa. Nyt sitä on dramatisoitu ja liioiteltu. Minusta tämä liittyy mentaliteettieroihin."

"Yleisesti voi sanoa, että nyt Luojan kiitos liturgia on puheista kadonnut. Suomen ja Venäjän suhteet ovat normaalit. Kahden sivistyneen maan suhteet."

Eikä Venäjän enää pitäisi Derjabinin mielestä yrittää puuttua Suomen asioihin. Siksi häntä vaivaavat kenraali Nikolai Makarovin kesäiset puheet. Kenraali varoitti Suomen jäsenyydestä sotilasliitto Natossa ja moitti Itä-Suomessa järjestettyjä sotaharjoituksia.

"Emme me tarvitsisi tuollaisia lausuntoja. Emmekä ole asemassa niitä antamaan."

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhtäkkiä puhekyky katosi, hermosto petti ja keho lakkasi toimimasta – Touko Aalto kertoo hetkestä, jolloin särkynyt mieli lopulta hajosi

   Tilaajille
  2. 2

   Pitääkö Isis-leirin suomalaisia auttaa? Oikeustieteilijöiden mukaan vastaus on täysin selvä, terrorismitutkija varoittaa riskeistä

  3. 3

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  4. 4

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  5. 5

   Heta Ravolainen-Rinne on entinen rauhanturvaaja, joka viihtyy ralliautossa ja teatterin lavalla – HS tapasi pääministerin ja hänen sanavalmiin vaimonsa Kesärannassa

   Tilaajille
  6. 6

   Lukijat kertovat karmeimmasta mökkilomastaan: ”Kyy hiplasi peppua”, ”Tarja ei tarjonnut ruokaa”, ”Minipossu Lyydia oli tukehtua kabanossiin”, ”Kummitäti löi turpaan”

   Tilaajille
  7. 7

   Kymmenen katsotuimman HBO-dokumentin lista tekee surulliseksi: Eikö kukaan halua katsoa tarinaa ihmisestä, joka ei halua tappaa tai raiskata ketään?

  8. 8

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  9. 9

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  10. 10

   Suomalaisuus ei ole enää ainoa vaihtoehto eikä edes lottovoitto, mutta on se silti ihan tyylikästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  4. 4

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  6. 6

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  7. 7

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  8. 8

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  9. 9

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  10. 10

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  11. Näytä lisää