Sunnuntai    |   Kolumni

Miksi haluamme aina ylös mahdollisimman vaikeasta kohdasta?

Kiipeilijä tietää, miten erilaiselta maailma ja elämä tuntuvat, kun on yksin korkealla.

Tilaajille

Kaksi ja puoli vuotta sitten näkökulmani maailmaan muuttui. Aloin katsoa kaikkia ihmistä suurempia objekteja arvioiden, voiko niiden päälle kiivetä.

Arvuuttelin mielessäni: pääsisiköhän tuota räystästä pitkin talon päälle? Jaksaisinko roikkua oven karmissa? Bussin oven kulmasta saisi varmaan hyvän otteen. Siitä kiinni, jalka katolle ja punnerrus ylös.

En toki oikeasti kiivennyt bussin katolle. En vain voinut lopettaa kiipeilyn ajattelemista sen jälkeen, kun olin alkanut harrastaa sitä jyväskyläläisellä kiipeilyhallilla.

Yhtenä yönä näin unta, entä kädestäni katkesi jänne enkä pystynyt enää kiipeämään. Olin unessa varma, että elämäni olisi romahtava.

Mitä olisin, jos en olisi kiipeilijä?

Tiedän, että tämä kuulostaa kummalliselta. Aikuinen mies viettää vapaa-aikansa ähisten erikorkuisten kivien ja kallioiden päälle.

Yritän perustella.

Kiipeäminen on ihmiselle yksi luonnollisimmista liikkumisen muodoista. Olemme vain onnistuneet unohtamaan juuremme apinoina. Katsokaa lapsia: ensin ne konttaavat, sitten tulevat ensimmäiset askeleet, ja kohta alkaakin kiipeily. Aluksi sohvalle, sitten puuhun.

Urheilukiipeilyä voi harrastaa monella tavalla. On boulderointia, jossa kiivetään suurten siirtolohkareiden, bouldereiden, päälle. Boulderoinnissa ei tarvita köysiä, reitit ovat harvoin yli viisimetrisiä. Korkeutta oleellisempaa on vaikeus. Kalliokiipeilyssä mennään korkeammalle, useisiin kymmeniin, jopa satoihin, metreihin. Siksi putoamiselta suojaudutaan kiipeilyköyden avulla. Jääkiipeilyssä kiivetään jään päällä hakkujen avulla, talvisin roikutaan muoviotteista kiipeilyhalleissa. Sitten on vielä vuorikiipeily, jossa valloitetaan, niin, vuoria.

Kiipeilyn alalajit ovat tekniikaltaan hyvin erilaisia, mutta kaikissa on pohjimmiltaan sama tavoite: nousta ylös mahdollisimman vaikeasta kohdasta.

Se on typerä tavoite – ja ehkä juuri siksi maailman tärkein.

Kiipeilyn harrastaminen alkaa urheiluna, mutta siitä tulee nopeasti jotain muuta. Kiipeily opettaa kärsivällisyyttä. Sopivan vaikealta reitiltä saattaa pudota kymmeniä kertoja, ennen kuin pääsee ylös. Kiipeily auttaa myös käsittelemään pelkoja. Putoaminen pelottaa monesti niin, että hengittäminen unohtuu. Silti on pakko toimia, pelosta huolimatta. Elämässä pitää uskaltaa.

Välillä kiipeily sattuu. Suomalainen graniitti on terävää, sormille armotonta. Ja metsä kuhisee hyttysiä, paarmoja ja punkkeja.

Silti kiipeilijä on kiipeilyn jälkeen kuin vastarakastunut hassu: hymyilee vain eikä muista arkensa huolia.

Korkeuksiin pyrkimisessä on ihmiselle jotain selittämättömällä tavalla eheyttävää. Kivet, kalliot ja vuoret antavat aikuisellekin mahdollisuuden leikkiä. Eihän halu kiivetä puuhun katoa meistä aikuisuuden myötä mihinkään. Olemme vain tukahduttaneet uteliaisuutemme, että sopeutuisimme paremmin joukkoon.

Suomen kalliokiipeilyn isä Matti A. Jokinen kuoli toukokuussa 81-vuotiaana. Vielä muutamaa kuukautta ennen kuolemaansa hänet nähtiin kiipeämässä Helsingissä, Salmisaaren liikuntakeskuksessa.

Jokinen oli arvostettu hammaslääketieteen tohtori, mutta itse hän arvosti uraansa enemmän vapaa-aikaa. Se oli omituista 1950-luvulla ja on sitä myös nykyään.

Mutta Jokinen olikin kiipeilijä, hänellä ei tainnut olla vaihtoehtoja.

Itse asiassa kiipeily valitsi myös Matti A. Jokisen uran. Syksyllä tulee ensi-iltaan Suomen kiipeilyhistoriasta kertova dokumentti Kylmää kiveä. Siinä Jokinen kertoo, että hän vaihtoi opiskeluaikanaan lääketieteellisestä hammaslääketieteelliseen, koska hammaslääkiksessä ei tarvinnut suorittaa pakollisia kesäharjoitteluja. Jokisella ei ollut harjoitteluille aikaa. Hänen piti olla Alpeilla kiipeilemässä.

Suomalaisen vuorikiipeilyn syntyhetkenä voidaan pitää heinäkuun 17. päivää vuonna 1954. Silloin Jokinen nousi sveitsiläisen vuoristo-oppaan kanssa Matterhornin huipulle 4 478 metriin. Suomeen palattuaan hän alkoi harjoitella kiipeilytekniikkaa Helsingin Taivaskalliolla. Vuonna 1962 Jokinen perusti kolmen muun ihmisen kanssa Suomen ensimmäisen kiipeilyseuran. (Nykyään kiipeilyn harrastajia on Suomessa jopa 40 000.)

Jokisen kiipeilyfanatismissa ei käsittääkseni ollut kysymys siitä, että hän olisi halunnut tuntea vaaran. Hän taisi haluta tuntea itsensä.

Kirjassaan Alppien seinämillä Jokinen kertoo moneen kertaan siitä, miten erilaiselta maailma ja elämä tuntuvat, kun on yksin vuoren seinämällä. Jokainen kiipeilijä tietää hyvin tämän tunteen.

Ei ihme, että amerikkalaistutkimuksessa kiipeilijöiden tietoisuustaitojen, mindfullnesin, havaittiin olevan keskimääräistä ihmistä korkeammalla tasolla. Kiipeily on meditaatiota liikkeessä: informaatiotulvan keskellä elävä tietotyöläinenkin on kiipeilessään täydellisesti läsnä.

Aikuisuus on monesti kauhean vaikeaa. Yhtäkkiä pitäisi koko ajan elää varautuen tulevaisuuteen. Eli pahimpaan.

Pitäisi olla vastuullinen, tehdä hieno työura, kestää huonommuuden tunteita, mennä naimisiin, hankkia lapsia, säästää omistusasuntoon, ottaa ylimääräinen eläkevakuutus ja sopia kaikin tavoin muottiin.

En tuntenut Matti A. Jokista, mutta hänen elämänsä kuulostaa siitä kuulemieni kuvausten perusteella onnelliselta. Vaikuttaa siltä, että Jokinen suhtautui elämään niin intohimoisesti, että hän uskalsi olla aikuinen omalla tavallaan.

Ehkä onni on kaikille erilaista. Ehkä sen voi löytää myös heti, eikä sitten joskus. Ja ehkei sen aina tarvitse edes maksaa paljon, esimerkiksi kiipeilytossuja enempää.

Tälläkin hetkellä kaikkialla Suomessa on kasapäin graniittia, joka vain odottaa, että joku ottaisi siitä kiinni.

Se on ollut siellä jylhien koivujen katveessa jo pitkään. Ja se taitaa jäädä sinne vielä senkin jälkeen, kun meidän rakkaat, ainutlaatuiset elämämme on jo kauan sitten unohdettu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viikon lopuksi
 • vuoristokiipeily

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää